fbpx

Un milion din miliardul furat a ajuns la două companii offshore din Belize, care ar fi controlate de parlamentarul Andronachi

Două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. RISE Moldova a aflat că societățile create pe coasta de est a Americii Centrale sunt controlate de Vladimir Andronachi, un deputat de încredere al oligarhului Vlad Plahotniuc. Aflat la final de mandat, peste câteva zile el va pleca din funcția publică fără să fi declarat conturile bancare deținute în străinătate și relația ascunsă cu firmele opace, scrie RISE

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe site-ul Parlamentului nu am găsit multe informații despre deputatul Andronachi. CV-ul lipsește, iar datele de contact nu sunt afișate. Însă, putem observa că este co-autor a cinci proiecte de lege și se declară – deputat neafiliat. Asta după ce, anterior, a făcut parte din Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Prima dată, Andronachi a ocupat un fotoliu de deputat, din cele 101 disponibile, în 2015.
Patru ani mai târziu, el își menține poziția, intrând în Parlament pe linia aceluiași partid.

La mijlocul anului 2019, Plahotniuc a fugit din țară, iar la scurt timp și-a anunțat demisia din funcția de șef de partid. Ulterior, mai mulți deputați democrați au părăsit partidul, Andronachi fiind unul dintre ei.

La alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, numele lui nu se mai regăsește pe listele de partid și nici nu a anunțat că va candida independent.

Banii declarați

În perioada 2014-2021, Andronachi a depus 12 declarații de venit și interese.

Din ultimele acte înregistrate la Autoritatea Națională de Integritate (anterior la Comisia Națională de Integritate – n.r.), Vladimir Andronachi declară că folosește un BMW de aproape două milioane de lei.

Acesta mai deține apartamente și spații comerciale în valoare de câteva milioane de lei, mai multe conturi bancare în Moldova și controlează câteva companii cu sediul la Chișinău și alta înregistrată în România.

Banii care nu se văd

În timp ce documentam acest subiect am obținut mai multe informații prețioase de la surse care ne-au solicitat să le păstrăm confidențialitatea din motive ce țin de siguranța personală.

Din datele analizate de noi reiese că deputatul Andronachi figurează drept beneficiar efectiv al Webwest Alliance LTD, o societate creată în Belize, în aprilie 2009.

Soția lui, Nadejda Andronachi, este și ea beneficiară efectivă a unei companii din Belize. Firma se numește Black Sea Holdings SA.

Soția deputatului mai figurează drept beneficiară și la Manos Alliance LLP, o firmă din Marea Britanie.

Niciuna dintre cele trei firme de mai sus nu apar în declarațiile pe venit și interese ale lui Andronachi.

RISE Moldova a aflat că Vladimir Andronachi a deținut două conturi bancare la ABLV Bank din Letonia – o bancă atrasă în mai multe inginerii financiare și care, în cele din urmă, a cedat și a intrat în proces de lichidare.

Astfel, în perioada 2013-2017, Andronachi a încasat pe cele două conturi 385 de mii de euro. Banii au venit de la două societăți offshore pe care le controlează familia sa: Black Sea Holdings SA și Webwest Alliance LTD. În timpul tranzacțiilor bancare, la categoria „destinația plății” a fost indicat: „cheltuieli personale” sau „acord”.

Citește în continuare pe RISE Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button