fbpx

ultima oră | A fost ales noul președinte al Curții Constituționale. Cine i-a luat locul lui Mihai Poalelungi?

În această dimineață a fost ales președintele Curții Constituționale (CC). Magistrații de la CC au votat în secret, iar în urma procedurii, învingător a fost declarat judecătorul Vladimir Ţurcan.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Legii nr. 317 din 13.12.1994, Preşedintele Curţii se alege pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătoarea Liuba Şova.

Amintim că, pe 16 august 2019, noii judecători ai Curţii au depus jurământul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Menţionăm că Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iulie 2019. Liuba Şova şi Nicolae Roşca au fost numiţi în funcţie printr-o hotărâre a Guvernului din 15 august 2019. Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost numiţi în funcţie printr-o hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019.

Amintim că, pe 20 iunie, preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, şi-a dat demisia, iar pe 26 iunie a demisionat întreg completul de judecători de la Înalta Curte.

Articole asemănătoare

Back to top button