fbpx

„UE se confruntă cu restrângeri de comunicare în Republica Moldova”. Peter Michalko, despre „tendința foarte alarmantă” a mediei moldovenești

Uniunea Europeană continuă să urmărească foarte atent situația independenței mass-media”, susține șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a constatat „cu regret” reducerea ponderii presei scrise, căderea constantă a Republicii Moldova în Clasamentul Mondial al Libertății Presei și pasivitatea autorităților în reformarea acestui domeniu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Invitat marți la Forumul Mass-Media 2020, Michalko a vorbit despre situația presei moldovenești, extrimându-și regretul că legislația media nu se aplică conform spiritului legii și că există pasivitate în promovarea și implementarea reformelor în sectorul mass-media, dând ca exemplu lipsa evaluării activității Consiliului Audiovizualului.

Observăm o cădere constantă a Republicii Moldova în Clasamentul Mondial al Libertății Presei. În 2013 a fost pe locul 55 și poziția 91 în 2019 și 2020. E o tendință foarte alarmantă”, a declarat Peter Michalko, îndemnând autoritățile să facă eforturi pentru a schimba acest lucru.

Michalko: UE se confruntă cu restrângeri de comunicare în Republica Moldova

UE, în activitatea sa în R. Moldova, se confruntă de asemenea cu restrângeri de comunicare într-un spațiu informațional în care dezinformarea și propaganda prosperă, în timp de organizațiile media independente, obiective și profesioniste, sunt supuse constrângerilor în cadrul activităților zilnice”, a spus diplomatul european.

Într-o situație specifică în care trăim, într-o pandemie care ne schimbă viață, UE a recunoscut că lupta împotriva propagandei și dezinformării salvează vieții. Pandemia de COVID-19 a fost însoțită de „infodemie” masivă. Am asistat la un val de informare falsă și înșelătoare, falsificări și teorii ale conspirației, precum și operațiuni de influență din partea actorilor străini. Unele dintre acestea sunt menite să dăuneze UE și statelor sale membre, încercând să submineze democrațiile noastre, credibilitatea UE și autorităților naționale”, a mai spus Michalko.

Potrivit șefului Delegației UE în Republica Moldova, Uniunea Europeană va continua să sprijine eforturile de consolidare a mass-mediei independente și pluraliste din R. Moldova și să urmărească îndeaproape evoluțiile din acest domeniu ca parte a eforturilor de implementare a agendei de asociere.

Acum e momentul să uniți toate părțile interesate și să abordați probleme sistemice din sectorul media ,fără de care nu puteți construi o societate puternică și instituții responsabile. Noi vom fi alături, vom continua să susținem sectorul mass-media, la nivel regional și local”, a adăugat Peter Michalko.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button