fbpx

Trei stații de pompieri voluntari au fost dotate cu autospeciale. Cât valorează noile achiziții

Trei autospeciale noi de intervenție la incendii și echipament aferent au fost oferite astăzi stațiilor comunitare de pompieri voluntari și salvatori din localitățile Baimaclia, Pîrlița și Sărăteni, care vor deservi aproximativ 55 de comunități rurale cu o populație totală de peste 80.000 de locuitori. Evenimentul s-a desfășurat în incinta IGSU cu participarea Ministrului Afacerilor Interne Ana Revenco, reprezentanții ADA și PNUD Moldova, dar și a autorităților publice locale beneficiare a proiectului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autospecialele și echipamentul pentru pompieri au fost achiziționate cu asistența financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD.

„Dotarea posturilor de pompieri cu autospeciale de intervenție și cu echipament aferent de protecție pentru pompierii voluntari este o măsură importantă în efortul de reducere a riscurilor dezastrelor și de asigurare a protecției cetățenilor din comunitățile beneficiare și cele învecinate. Credem cu adevărat, că donația noastră va ajuta pompierii voluntari să gestioneze mai bine situațiile de urgență, precum dezastrele naturale sau incendiile provocate de om!

Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare va continua să susțină în Moldova acțiuni menite să crească rezistența comunităților pentru prevenirea dezastrelor cauzate de schimbările climatice pe termen scurt, mediu și lung”, a declarat Gunther Zimmer, Consilier și Șef al Biroului de Coordonare al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), Ambasada Austriei la Chișinău.

Unitățile de tehnică, cu o capacitate de 1600 litri fiecare, vor putea fi utilizate atât la stingerea incendiilor, cât și în cazul altor situații excepționale, chiar și în localitățile cu drumuri greu accesibile. Autospecialele sunt dotate cu utilaj hidraulic, motopompe performante și valorează în total aproximativ 225.000 de euro.

„Îndeplinirea cu succes a misiunilor de intervenție depinde în mare parte de nivelul de dotare a pompierilor cu echipamente menite să asigure atât protecția lor, cât și a comunităților aflate în pericol.

Tocmai din acest considerent sunt ferm convins că această donație este una foarte utilă și necesară localităților țării și va oferi pompierilor voluntari posibilitatea să acorde servicii prompte și de calitate în situații de urgență și cel mai important, să salveze vieți omenești în comunitățile lor”, a afirmat Mihail Harabagiu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne.

„Această donație oferă comunităților noastre mai multă siguranță, încredere și speranță că vom înregistra mai puține incendii decât până acum, iar valoarea pagubelor materiale și numărul deceselor vor scădea. Or, pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent, în raionul Ungheni au fost înregistrate 435 de intervenții ale pompierilor”, a menționat Ludmila Nistor, primara satului Pîrlița.

Cu asistența financiară a Austriei, în cadrul proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, pompierii voluntari și salvatori de la aceste trei stații comunitare vor fi instruiți cum să intervină în caz de incendiu cu utilaje și autospeciale și cum să asigure protecția oamenilor în cazul unor situații de urgență.

Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a subliniat: „Obiectivul acestui proiect vine să contribuie la eforturile guvernului de dezvoltare a localităților rurale prin creșterea nivelului de consolidare a serviciului de salvatori și pompieri în sectorul rural pe linia întâi. Programul vine să consolideze cooperarea cu administrația publică locală de nivelul întâi pentru o cauză comună și anume creșterea nivelului de securitate a cetățenilor”.

Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova a menționat: „Donarea de astăzi a trei autospeciale și a echipamentului de protecție pentru pompierii voluntari este un pas important către construirea rezilienței locale de care vor beneficia, în primul rând, cele mai vulnerabile grupuri din aceste comunități. Potrivit mai multor evaluări, se cunoaște deja că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice, având în vedere structura sa economică și caracteristicile geografice.

Datorită temperaturilor actuale anormal de ridicate, dar și celor prognozate, incidența incendiilor reprezintă tot mai mult o amenințare pentru mediu și comunitate. Pierderile umane și materiale cauzate de situațiile excepționale și de incendii rămân semnificative. Împuternicirea și echiparea comunităților locale este esențială pentru gestionarea riscurilor climatice și a dezastrelor, la fel ca și crearea unor parteneriate. Să ne unim în continuare efortul pentru acțiuni de reducere a riscurilor climatice și dezastrelor și să rămânem uniți în această cauză!”

În perioada 2019 – 2022, proiectul „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat cu asistența financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și cu sprijinul financiar al Estoniei, contribuie la sporirea rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastre prin îmbunătățirea infrastructurii de depozitare a apei și reabilitarea și dotarea posturilor locale de pompieri și salvatori din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni.

De asemenea, proiectul consolidează capacitățile factorilor de decizie și sporește nivelul de informare a populației locale din aceste cinci raioane cu privire la măsurile de reducere, prevenire și răspuns la schimbările climatice și riscul dezastrelor.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button