fbpx

Transplant de organe: Mii de moldoveni așteaptă chiar și zece ani

Medicii din Republica Moldova au reușit 11 transplanturi de organe în 2022. E de aproape 4 ori mai mult decât în 2021 dar este oricum prea puțin față de cât ar fi nevoie. Lista de așteptare are 80 de nume, oameni a căror viață depinde de transplantul salvator. Cea mai mare problemă este refuzul rudelor potențialilor donatori.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Elena Şchiopu este unul dintre pacienții care au beneficiat de un transplant de rinichi. Avea 27 de ani, iar viaţa i-a fost salvată de tatăl ei, care i-a donat un rinichi. Femeia își amintește de reticenţa oamenilor când vine vorba de donarea de organe.

Elena Șchiopu: „Am avut o discuţie şi cu colegele de serviciu, împotrivă toate, le ziceam: fetelor, să nu uităm că am trecut şi eu prin asta. Dacă este cineva căruia nu-i mai poţi face nimic… de ce să nu ajuţi un om?! Eu nu puteam, eu la dializă mă duceam, ajungeam în faţa spitalului începeam a plânge şi dializa o suportam foarte greu. Atunci se făcea listă de aşteptare, dar durează, cu cine am păstrat legătura, abia la cinci ani au…”, a declarat Elena pentru TVRMoldova.

Agenţia de Transplant din Republica Moldova confirmă că sunt multe rude ale unor aflați în moarte clinică care nu permit donarea de organe. Autoritățile recunosc că sunt multe stereotipuri, credințe religioase și basarabenii nu sunt suficient de bine informați. De aceea și datele deloc îmbucurătoare. În 2021, medicii au realizat trei transplanturi iar în 2022 – 11.

În 2022, au fost efectuate opt transplanturi de ficat și trei transplanturi de rinichi.

Vladimir Bolocan, director, Agenţia de Transplant: „Lucrăm în continuare pentru a creşte acceptarea din partea societăţii, a transplantului şi a donării de organe. Până în luna octombrie 2022, rata de acceptabilitate a fost foarte joasă, de vreo 30%. După ce presa s-a interesat mai mult şi s-a vorbit mai mult despre transplant, rata a crescut până la 74 la sută.”

Din nefericire, lista de aşteptare pentru un transplant continuă să crească. Acum sunt peste 80 de pacienți a căror viață poate depinde de un donator de organe. Dacă nu se schimbă ceva, pacienţii pot aştepta şi zece ani pentru a le fi salvată viaţa.

Vladimir Bolocan director, Agenţia de Transplant: „Undeva… doar numărul pacienţilor noi, care accesează serviciul de dializă timp de un an de zile, variază între 150 – 170 de oameni. În lista de aşteptare pentru transplantul renal s-au adăugat 16 persoane, în lista de aşteptare pentru transplantul hepatic, deşi am operat opt persoane, s-au adăugat 10.”

În 2023, autoritățile își propun să creeze un registru de refuzuri pentru a înțelege motivele pentru care rudele potențialilor donatori nu permit prelevarea organelor acestora pentru transplant.

Articole asemănătoare

Back to top button