fbpx

Testarea pentru COVID-19: Cum are loc, cine are prioritate la verificare și de ce prelucrarea probelor poate dura și trei zile?

Testul pentru COVID-19 este aplicat, în primul rând, persoanelor care prezintă simptomele specifice și a celor care au avut contact cu o persoană purtătoare de coronavirus.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit sciencealert.com, în cazul în care cineva s-a aflat în apropierea unui pacient infectat, acestuia i se aplică testul în cel mai scurt timp posibil. Dacă este vorba de o persoană care manifestă simptome (febră, rinoree, tuse) comune ale gripei, răcelii și coronavirus, atunci decizia de efectuare a testului îi aparține unui specialist.

Cum are loc testarea? 

Pacientului i se prelevează mostre din gât sau din nas, acestea urmând să fie trimise către un laborator. Aceeași procedură este efectuată și în cazul gripei/răcelii.

Pentru a stabili un diagnostic, specialiștii de la laborator caută în mostre materialul genetic al coronavirusului – ARN-ul. Pentru a identifica ARN-ul, se folosește reacţia în lanţ a polimerazei cu transcripţie inversă, care converteşte ARN-ul viral în ADN. Ulterior, acest ADN este multiplicat până în punctul în care există un număr suficient de mare de copii pentru a fi studiate de către instrumentele de laborator.

Această procedură complexă necesită timp: de la 24 la 72 de ore. Acesta este și motivul pentru care rezultatele prelevării probelor pot veni abia peste trei zile. În funcţie de rezultatul obţinut, autorităţile pot decide dacă o persoană este pusă în carantină sau izolare. Trebuie precizat faptul că acest test, precum orice altă analiză medicală, poate să ofere rezultate incorecte. Un studiu a arătat că 3% dintre mostrele testate în China erau fals-negative, totuşi, raportat la standardele medicale această marjă de eroare nu reduce credibilitatea rezultatelor oferite.

Articole asemănătoare

Back to top button