fbpx

Tații își vor putea extinde concediul paternal până la 12 luni. Parlamentul a votat modificarea Codului muncii și altor legi

Parlamentul a susținut inițiativa legislativă care are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului. Proiectul de modificare a Codului muncii și altor legi, elaborat de deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dan Perciun și Marina Morozova, a fost votat, vineri, 1 iulie, în prima lectură, de către 68 de deputați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului sunt extinderea perioadei în care tatăl poate să-și ia concediul de paternitate de la 56 de zile pana la 12 luni, dar și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu.

De asemenea, se propun reglementări noi în Codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.

Se prevede o nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului. Acum părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Rămân valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu, sau până la 2 ani și 2 luni s.a.

Conform studiului Generații și Gen, circa 47% dintre femeile cu copii de vârsta până la 6 ani nu sunt încadrate în câmpul muncii și nici nu sunt în căutarea unui loc de muncă, ceea ce reflectă vulnerabilitatea femeilor. Totodată, practica internațională sugerează că implicarea taților în îngrijirea copiilor au efecte pozitive imediate și pe termen lung asupra bunăstării copiilor, familiei și asupra societății.

Articole asemănătoare

Back to top button