fbpx

Studiu: Pfizer-BioNTech produce de 10 ori mai mulţi anticorpi decât vaccinul chinezesc Sinovac

Vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, care are la bază tehnologia ARN mesager, produce de 10 ori mai mulţi anticorpi decât vaccinul Sinovac, care funcţionează pe bază de viruşi inactivi, potrivit unui studiu realizat în Hong Kong. Angajaţii din domeniul sănătăţii din Hong Kong care au fost imunizaţi cu schema completă cu vaccinul Pfizer/BioNTech au un nivel de anticorpi de aproximativ 10 ori mai mare decât cei care au făcut vaccinul Sinovac bazat pe viruşi inactivi, potrivit studiului citat de Bloomberg.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deşi anticorpii nu sunt singurul factor care trebuie luat în considerare în imaginea de ansamblu a capacităţii unui vaccin de a genera imunitate împotriva COVID-19, „diferenţele în concentraţia anticorpilor neutralizatori identificate în studiul nostru s-ar putea traduce în diferenţe substanţiale în ceea ce priveşte eficacitatea vaccinurilor”, spun cercetătorii, scrie digi24.

Constatările studiului din Hong Kong se alătură unui număr tot mai mare de dovezi potrivit cărora vaccinurile ARNm sunt superioare când vine vorba de oferirea unei protecţii potente şi cuprinzătoare împotriva SARS-CoV-2 şi variantelor sale, comparativ cu vaccinurile care se bazează pe metode mai tradiţionale, precum cele cu viruşi inactivi, relatează Mediafax.

Ţările care şi-au axat campania de imunizare anti-COVID pe vaccinurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm nu au înregistrat o scădere atât de mare a numărului de cazuri, comparativ cu ţările care au folosit vaccinuri care utilizau ARNm. Totuşi, şi vaccinurile cu tehnologie tradiţională au redus semnificativ numărul de infecţii severe şi decese cauzate de COVID-19.

Eficacitatea mai scăzută a vaccinurilor chinezești a determinat ţări ca Thailanda şi Emiratele Arabe Unite să ofere populaţiei deja imunizate în regim complet o a treia doză a unui vaccin ARNm, în contextul răspândirii variantei Delta, mult mai contagioase, a coronavirusului.

Articole asemănătoare

Back to top button