fbpx

Start lucrărilor de restaurare! Acordul privind consolidarea podului Giurgiulești-Galați, semnat de Guvernele R. Moldova și al României

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României au semnat vineri, 11 februarie, la Chișinău, Acordul privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (R. Moldova) și Galați (România).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Conform unei expertizei din anul 2014 a podului construit în 1949, s-a constatat starea avansată de degradare a acestuia cu o posibilă amplificare în timp, ceea ce ar putea duce la închiderea punctului de frontieră Giurgiulești – Galați, cel mai apropiat punct de frontieră fiind amplasat la Cahul – Oancea, al circa 65 km.

În cadrul ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și a Guvernului României de la București, din data 22 noiembrie 2018, a fost discutată situația actuală al podului rutier Giurgiulești  – Galați și necesitatea consolidării acestuia, prin inițierea procedurilor pentru negocierea și semnarea unui Acord interguvernamental întreambele state.

În urma discuțiilor din cadrul reuniunii Grupului de lucru interministerial Republcia Moldova – România, care a avut loc la București, pe 23 iulie 2019, obiectivul a fost inclus în lista proiectelor prioritare de cooperare ale celor două state.

Lucrările de consolidare a podului vor contribui la fluidizarea traficului între cele două state, asigurarea mobilității, precum și facilitarea comerțului pe piețele interne și internaționale. De asemenea, va fi sporit rolul Republicii Moldova în calitate de legătură între statele Uniunii Europene şi Comunitatea Statelor Independente.

Articole asemănătoare

Back to top button