fbpx

Situație critică la secţiile COVID din Chișinău și Bălţi, pline cu copii infectaţi cu SARS-CoV-2

Secțiile COVID-19 din Chișinău şi Bălţi, unde sunt trataţi copiii infectaţi cu SARS-CoV-2 din toată republica, sunt pline. Potrivit medicilor, citați de publika.md, în ultima perioadă ajung să fie internate familii întregi, inclusiv bebeluşi de până la o lună. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă şi avertizează oamenii să nu se joace cu sănătatea micuţilor.

La spitalul clinic municipal de boli contagioase din Chişinău sunt internaţi peste 50 de copii împreună cu 36 de părinţi infectaţi şi ei cu noul coronavirus.

Din aceşti 54 de copii, 21 avem copii cu vârsta de până la un an. Avem copii de până la o lună spitalizaţi. Aceasta este vârsta cea mai periculoasă, deoarece sunt cu o imunitate neformată până la capăt. Sunt copii care au patologii cronice”, a relatat Diana Vlad, medic infecţionist, Spitalul Boli Contagioase pentru copii.

Potrivit medicilor, cel mai des copiii fac forme medii şi grave de COVID-19.

Copiii nu fac formele severe dacă nu au patologii concomitente şi nu fac forme cu complicații majore. Sunt forme grave şi la copii mari şi la adolescenții care sunt într-o perioadă de trecere. Avem deseori și formele grave la mamele care stau cu îngrijirea bebelușilor”, a adăugat medicul Diana Vlad.

La Institutul Mamei şi Copilului din Capitală mai sunt câteva locuri libere. Acolo sunt internaţi 32 de copii de la o lună până la 18 ani, iar în secţia COVID din cadrul Clinicii Emilian Coţaga, toate cele 20 de paturi sunt ocupate.

Situaţia este la limită şi la spitalul clinic Bălţi, unde ajung copii din toate raioanele de nord, menționează sursa citată.

În secţia de pediatrie avem 64 de pacienţi, din ei 41 sunt copii. De la 0 până la un an avem şapte copii. Până la şase ani sunt 17. Copiii internaţi toţi sunt cu forme medii şi grave şi ei mai uşor trec prin boală faţă de maturi”, a precizat Serghei Rotari, directorul spitalului clinic Bălți.

Potrivit datelor ANSP, de la debutul pandemiei, peste 25.500 de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button