fbpx

SIS a solicitat blocarea a încă unui site „de știri”. Ce cont de Facebook era implicat în distribuirea minciunilor

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) solicită blocarea site-ului ro.portal-news-24h.xyz, identificat ca sursă cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit instituției, resursa în cauză a publicat o știre falsă cu privire la „deciziile” adoptate de către autoritățile Republicii Moldova, potrivit căreia, „din 15 aprilie Moldova renunță la purtarea obligatorie a măștii”, precum și „deschiderea la 100% a capacității magazinelor și restaurantelor”.

În realitate, asemenea decizii nu au fost adoptate până la moment de către autoritățile Republicii Moldova, iar conținutul articolului a fost preluat dintr-o știre care datează din martie 2021 și se referă la anunțul autorităților din statul american Texas, textul fiind parțial adaptat.

Totodată, resursa menționată a distribuit și alte știri false care nu sunt conexe subiectului COVID-19.

În urma analizei activității rețelei de resurse fake-news (a cărui componentă este ro.portal-news-24h.xyz) printre actorii de bază implicați în distribuirea știrilor false de pe aceste resurse a fost stabilit contul Facebook „Dumitru Julavschi”.

De asemenea, în vederea promovării „știrilor false”, sunt folosite grupurile de comunicare populare din rețeaua de socializare Facebook, prin utilizarea de multiple conturi false.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button