fbpx

România: Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Cîţu candidat la funcţia de prim-ministru

Preşedintele român Klaus Iohannis a semnat marţi decretul prin care îl desemnează pe Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform Constituţiei române, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, transmite presa de peste Prut.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

ZUGO amintește că Ludovic Orban și-a dat demisia din fruntea Guvernului de la București la 7 decembrie curent.

„Am încercat să îmi fac datoria și plec cu conștiința datoriei împlinită. Tot ce a fost omenește posibil am făcut”, a spus Orban atunci.

Totuși, câteva zile mai târziu a avut loc o răsturnare de situație la negocierile pentru formarea noului guvern român. După întâlnirea între patru ochi a fostului prim-ministru  Orban și a președintelui Klaus Iohannis, ex-premierul ar fi pus pe masa viitorilor parteneri o variantă care i-a șocat pe aceștia dar și pe colegii săi de partid: el să revină în funcția de premier.

Citește și: Răsturnare de situație la București? Orban ar vrea să fie, din nou, prim-ministru

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button