fbpx

Rolul jucat de România în decizia Comisiei de acorda statul de țară candidat la UE pentru R. Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că instituția pe care o conduce recomandă acordarea statului de țară candidat la aderarea la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Decizia Comisiei de a include și Republica Moldova alături de Ucraina este și rezultatul implicării autorităților române, susțin surse oficiale, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Recomandarea cu privire la statutul candidaturii Moldovei la UE este un succes la care au contribuit Președintele Iohannis și Ministerul român de Externe pentru că am obținut ca opiniile să fie date în același timp pentru Ucraina și Republica Moldova, în condițiile în care din cauza războiului, percepția și așteptarea publică era aceea că doar Ucraina este îndreptățită să primească recomandarea acordării statutului de candidat”, susțin sursele citate.

„Mai mult, percepția era aceea că dacă Ucraina a renunțat la aderarea la NATO și a declarat că este stat neutru, are nevoie măcar de aderarea la UE”, spun aceleași surse.

În ultimele luni, oficialii români, de la președinte, ministrul de externe, la europarlamentari sau alți oficiali au susținut cu fiecarea ocazie necesitatea ca dosarul de candidat al Republicii Moldova să fie acceptat de Bruxelles.

Pe 11 martie, la Consiliul European informal de la Versailles, președintele Iohannis a insistat pentru aderarea Republicii Moldova la UE. În urma acestei reuniuni, liderii UE au invitat Comisia Europeană să elaboreze avize pentru cererile de aderare la Uniunea Europeană înaintate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

România a insistat pentru aderarea Republicii Moldova în același timp cu Ucraina de la bun început, inclusiv în cadrul vizitei pe care președintele Klaus Iohannis a efectuat-o recent la Chișinău, la jumătatea lunii martie. „Vom continua demersurile constante, în toate formatele relevante la nivelul Uniunii, destinate mobilizării sprijinului instituțiilor europene și al statelor membre pentru traseul european al Republicii Moldova”, spunea acesta.

Ulterior, și alți lideri europeni care s-au deplasat în capitala Moldovei au susținut necesitatea parcursului european al țării vecine.

De asemenea, România a ajutat Republica Moldova în completarea chestionarului de aderare la UE. Pe baza răspunsurilor transmise, Comisia Europeană a elaborat Avizul privind cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Articole asemănătoare

Back to top button