fbpx

Rise: Moldova ar putea câștiga dosarul Energoalians, asociat cu Platon, după o decizie a Curții de Justiție a UE

O decizie a Curții de Justiție a UE ar putea pune punct într-un litigiu internațional în care este vizată Republica Moldova, potrivit Rise. Este vorba despre șase companii din Insulele Virgine Britanice, Ucraina și Marea Britanie, care au revendicat de la țara noastră 58 de milioane de dolari, echivalentul a peste un miliard de lei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe 2 septembrie 2021, Curtea de Justiție a UE a decis că o creanță rezultată dintr-un contract de furnizare a energiei electrice nu poate fi calificată drept investiție, deoarece nu este asociată „unei activități economice”. Verdictul a fost adoptat pe marginea mult-discutatului proces dintre Republica Moldova și Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance), inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie, scrie Rise Moldova. Anterior jurnaliștii relatau că unele dintre companiile vizate ar fi interconectate cu Veaceslav Platon.

Actualmente dosarul se află pe rol la Curtea de Apel din Paris. În 2018, Curtea de Casație din Franța a dispus rejudecarea cauzei de un alt complet.

Instanța a suspendat examinarea și s-a adresat autorității europene, pentru a se expune despre achiziţionarea de creanţe rezultate dintr‑un contract de furnizare de energie electrică poate fi calificată drept „investiţie”, în sensul prevederilor Tratatului Cartei Energetice. Potrivit Rise, solicitarea a venit ca urmare a faptului că, anterior, instanțele franceze au tratat în contradictoriu acest aspect.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button