fbpx

Republica Moldova: Zero cazuri de gripă în acest sezon

Niciun caz de gripă sezonieră nu a fost înregistrat în acest an, spre final de sezon gripal, în Republica Moldova. În aceeași perioadă a anului trecut, erau înregistrate 285 de cazuri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

COVID-19 este o infecție respiratorie, respectiv, ea se transmite ca și gripa și măsurile de prevenire și profilaxie sunt aceleași ca și la gripă”, a declarat Alina Druc, medic epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), contactată de ipn.md. Ea spune că și datele la nivel global, inclusiv în Europa, arată o rată de pozitivitate mai mică la gripă cu 99%, iar R. Moldova nu este o excepție.

Potrivit ei, situația se explică prin implementarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19.

Medicul epidemiolog a remarcat că, săptămânal, au fost colectate probe pentru investigarea la gripă, dar și la SARS-Cov-2. Dacă în acest sezon, până în săptămâna a 15-a, au fost analizate mai bine de 600 de probe la gripă, în sezonul precedent, în aceeași perioadă, au fost colectate mai bine de 900 de probe, dintre care 285 au fost pozitive la virusurile gripale.

Din cele 200 de mii de vaccinuri antigripale disponibile, în luna martie era epuizat 98% din stoc. Au fost vaccinate persoane din contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire.

Citește și: Autoritățile din Sănătate: COVID- 19 se va transforma într-o maladie infecţioasă respiratorie sezonieră

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button