fbpx

Promo-LEX, despre scrutinul de la Bălți: „Pare a fi cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din R. Moldova”

Promo-LEX a prezentat principalele constatări cu privire la desfășurarea turului II al alegerilor locale de la Bălți, din 19 decembrie. Informațiile cu privire la deschiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și închiderea SV au fost raportate de patru echipe mobile a câte doi observatori, care au monitorizat toate cele 60 secții de votare (SV) constituite. Potrivit Promo-LEX, prezența de la acest scrutin electoral pare a fi cea mai mică din istoria alegerilor din Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În turul doi al alegerilor locale se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi (art. 145, alin. 3 Cod Electoral), indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Astfel, Promo-LEX remarcă că, doar 9,98% (10218) dintre alegători s-au prezentat la urne, ceea ce pare a fi cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din Republica Moldova.

A intervenit Poliția pentru a calma spiritele

Secțiile de votare monitorizate s-au deschis și s-au închis regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă. Totuși, în una (SV 045) din cele opt secții monitorizate, un observator, care potrivit președintelui BESV ar fi fost de la „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului”, s-a implicat în procesul de numărare, fiind necesară intervenția Poliției pentru a calma spiritele. De asemenea, în SV 045 potrivit observatorului Promo-LEX, procedurile de votare și numărare a voturilor nu s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19. Într-un alt caz (SV 051) membrii BESV nu au întocmit inițial formularul special de numărare a rezultatelor votării, după care procesul verbal.

Numărarea în paralel a voturilor efectuată de către MO Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Din numărul total de 60 de procese verbale (PV) colectate, 8 au fost obținute direct de la birourile electorale ale secțiilor de votare (BESV) observate, iar alte 52 PV au fost colectate în procesul depunerii acestora de către președinții BESV la Consiliul electoral de circumscripție electorală (CECE). Totodată, remarcăm numărul mare de buletine de vot care au fost declarate nevalabile – 1786 (17.53%).

Foto: Promo-LEX

Promo-LEX concluzionează că este necesară clarificării prevederilor din Codul Electoral cu privire la organizarea turului II de scrutin. Totodată, amintește că turul II al alegerilor locale noi din 19 decembrie, desfășurate în municipiul Bălți a avut loc în contextul în care, anterior Comisia Electorală Centrală a decis suspendarea scrutinului preconizat pentru data de 5 decembrie. Această hotărâre a fost luată având în vedere anularea înregistrării unui concurent electoral care a admis încălcarea prevederilor legale privind regulile de finanțare a campaniei electorale.

Citește și: Grigorișin a câștigat detașat funcția de primar de Bălți. Rezultatele anunțate de CEC

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button