fbpx

Procurat „adițional, în caz de necesitate” și „la preț preferențial”! Moldova, cu mâna întinsă la parteneri externi pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19

Chiar dacă autoritățile își propun să vaccineze circa 70% din populația țării împotriva COVID-19, deocamdată, conform acordurilor stabilite, vom primi doze ale preparatului pentru imunizarea a 20% dintre cetățeni. În același timp, loturile care urmează să ajungă în țara noastră vor fi oferite drept donații, cu titlu gratuit.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform planului național de imunizare, Republica Moldova urmează să recepționeze cu titlu gratuit preparatul pentru prima etapă de vaccinare. Acesta va fi oferit prin intermediul COVAX – program al Organizației Mondiale a Sănătății.

Chiar dacă Programul nu menționează tipul de vaccin care va ajunge în Moldova, în document sunt menționate informații despre condițiile de păstrare a vaccinului Pfizer. Conform Ministerului Sănătății, în instituțiile medicale din țară există posibilități de depozitare și manipulare a preparatului, dar și frigidere care să mențină temperatura de până la -70 de grade Celsius – indice termic optimat pentru medicament.

Autoritățile anunță că după recepționarea primului lot de vaccinuri Moldova are posibilitatea să achiziționeze suplimentar doze ale preparatului pentru încă 30% din populație. Acestea vor avea preț preferențial, inclusiv cheltuielile adiționale incluse.

Concomitent, potrivit MSMPS, suntem în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și altor state. Amintim că, în timpul vizitei sale la Chișinău, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a promis Moldovei 200.000 de doze de vaccin, dar și suportul specialiștilor de peste Prut.

„În caz de necesitate, Republica Moldova va procura adițional doze necesare pentru vaccinarea populației din sursele disponibile ale bugetului de stat, fondurilor de urgență ale Guvernului, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, precum și prin acorduri bilaterale cu producătorii sau partenerii internațional”, se arată în Plan.

Precizăm că, anterior, reprezentanți ai sistemului medical afirmau că vaccinarea ar putea începe în Moldova abia în toamna anului 2021. În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, însă, Ministerul Sănătății a anunțat că imunizarea ar putea demara în februarie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button