fbpx

„Prin Convenția de la Istanbul se dorește a eradica tradițiile”. Adresarea Mitropoliei către Sandu, cabinetul de miniștri și Parlament

Mitropolia Moldovei a adresat un mesaj Președinției, Parlamentului și Guvernului. Prin intermediul documentului Biserica își manifestă îngrijorarea referitor la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit clericilor, documentul „ascunde o serie de formulări foarte plastice și nuanțe juridice camuflate”. Ei consideră că acestea ar putea avea consecințe grave pentru societate.

Bunăoară, Mitropolia consideră că definiția conceptului de „gen” este calificată drept „construct social”. „Omul se naște neutru. De aici ar rezulta că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”, afirmă autorii adresării, făcând referire la fundamente biblice.

„În continuare, la fel de problematică este norma de la art. 12, alin. (1), care statuează că: Părţile vor lua măsurile necesare pentru a promova schimbările în modelele sociale şi culturale de comportament al femeilor şi bărbaţilor, în vederea eradicării prejudecăţilor, obiceiurilor, tradiţiilor şi a altor practici, care sunt bazate pe ideea inferiorităţii femeilor sau pe roluri stereotipe pentru femei şi bărbaţi.

Prin Convenția de la Istanbul se dorește „a eradica tradițiile”. Însăși ideea eradicării sau cultura anulării este una foarte periculoasă. Istoria nu poate fi aruncată la coșul de gunoi. Convenția ce se vrea a fi ratificată nu vine să explice care va fi forul decizional și grila de standarde care vor sta la baza eradicării (a se vedea și art. 27, privind raportarea)”, mai scrie Mitropolia.

De asemenea, în mesaj se face referire la atentarea la libertatea religioasă, faptul că mariajul dintre un bărbat și o femeie ar putea fi considerată o tradiție desuetă, încălcarea secretului profesional, inclusiv în cazul preoților,  dar și dreptul părinților de a-și educa urmașii.

„Art. 4, alin. (2) al Constituției Republicii Moldova stabilește că: Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte şi legile ei interne, prioritate au reglementările internaţionale. Considerăm că în acest caz se impune ca ratificarea oricărei convenții, mai cu seamă a uneia care are un impact major asupra diferitor sfere ale vieții în societatea noastră, să fie precedată de un consens național foarte larg, cu dezbateri veritabile.

În cazul de față, ratificarea Convenției, va fi succedată de o serie de acte: legi, hotărâri de Guvern ș.a., care rezultă din obligațiile asumate prin Convenția de la Istanbul.

Biserica Ortodoxă din Moldova a fost întotdeauna pentru prevenirea și combaterea violenței, în familie și în general, inclusiv pentru prevenirea și combaterea efectelor nocive ale încurajării violenței promovate prin filme, literatură, teatru, jocuri video, internet, mass-media, cât și împotriva viciilor și adicțiilor care favorizează violența. Iubirea aproapelui, dragostea, pacea, discernământul, înțelegerea și răbdarea, concepte de esență umană și creștină, promovate în societatea noastră de Biserică, sunt în măsură (alături de măsurile întreprinse de autoritățile publice cu pârghiile legislative deja existente) să contribuie la prevenirea și combaterea violenței, dar nu propagarea ideologiei de gen. (…)

Biserica Ortodoxă din Moldova se exprimă repetat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să dăruiască înțelepciune și spor în fapte bune forului legislativ!”, punctează clericii.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button