fbpx

Primul deces provocat de gripă în R. Moldova: Ministerul Sănătății, despre situaţia epidemiologică

În prima săptămâna a anului 2023 s-a înregistrat o scădere a numărului cazurilor de infecții respiratorii virale acute, iar numărul cazurilor de gripă se menține la un nivel relativ constant pe parcursul a trei săptămâni. Se constată o diminuare a cazurilor inclusiv în municipiul Chișinău, unde sunt raportate cele mai multe îmbolnăviri, anunță Ministerul Sănătății.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12.579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), 488 – infecţii respiratorii acute severe (SARI) și 210 – gripă sezonieră.

De asemenea, instituțiile medicale raportează reducerea numărului de internări, în perioada menționată fiind spitalizate cu gripă 152 de persoane, iar cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare – 318. Cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic, potrivit specialiștilor.

În săptămâna 2-8 ianuarie a fost înregistrat și un caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, primul în Republica Moldova, în sezonul 2022-2023.

Menționăm că, în acest sezon au fost confirmate în total 932 de cazuri de gripă, 136.026 de IARCS și 5906 de SARI.

Ministerul Sănătății accentuează importanța respectării în continuare a măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă sezonieră, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală.

Pentru inițierea la timp a tratamentului consultați medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune. La prezența semnelor de boală se recomandă evitarea frecventării instituțiilor preșcolare sau școlare.

Articole asemănătoare

Back to top button