fbpx

Primele rezultate ale Comisiei parlamentare care investighează laundromatul: „O parte din sumă a servit pentru a corupe deputați”

O parte din banii furați prin intermediul schemei cunoscută drept laundromat ar fi servit pentru a corupe deputați și funcționari. Declarații îi aparține președintei Comisiei, Inga Grigoriu, care totodată afirmă că 22 de miliarde de dolari au trecut prin 62 de țări.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Comisia a audiat Serviciului Protecție și Combaterea Spălării Banilor, care a prezentat documente, nume, beneficiari, dar și alte informații. Conform cercetărilor efectuate s-a determinat că și în Republica Moldova ar fi fost ridicați bani cash din suma respectivă.

Mijloacele financiare ar fi fost extrase de persoane nerezidente, care au traversat hotarul prin regiunea transnistreană. În acest caz, beneficiarii finali nu sunt cunoscuți. De asemenea, s-a aflat că au existat cel puțin patru executori judecătorești prin intermediul cărora creditorii și-ar fi primit banii.

În același timp, Grigoriu acuză Procuratură că „ar vrea să dea uitării” dosarul. Potrivit ei, persoanele care au fost audiate ar ști numele celor care au coordonat schema, însă nu ar dori să le numească.

„Acest dosar trebuie să aibă o finalitate. Spălarea de bani nu doar a știrbit din imaginea țării noastre, ci a supus vulnerabilității cadrului legal, a creat premize prin care a crescut și mai mult corupți de nivel înalt”, afirmă Inga Grigoriu.

Comisia Laudromat s-a format la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a elucida așa-numita „spălătorie rusească”. Dosarul ține de cei circa 70 de miliarde de dolari, retrași ilegal de la băncile rusești în perioada 2010-2014, cu implicare instituțiilor bancare și judecătorilor din Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button