fbpx

Președinta a respins cererea de grațiere a unei mame cu cinci copii. Avocatul femeii: „Argumentele sunt rupte de realitate”

Cererea de grațiere a unei mame cu cinci copii, condamnată la 8 ani de închisoare pentru nerestituirea unui împrumut de 8000 de euro a fost respinsă de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Subiectul a ajuns și în presă. Ulterior, președintele Comisiei pentru grațierea persoanelor condamnate, Ion Guzun, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă motivele pentru care femeia nu a putut fi grațiată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Nu a fost întrunită condiția reparării prejudiciului. Asta este o normă impusă de lege, pentru orice persoană care solicită grațierea să aibă la acel moment toate datoriile stinse față de partea vătămată. Nu a fost întrunită nici condiția recunoașterii vinovăției. Doamna Natalia Ursachi nu și-a recunoscut vina”, a explicat Ion Guzun.

Avocatul femeii, Iulian Rusanovchi, a venit ulterior cu o reacție. Potrivit lui, argumentele aduse în conferința de presă sunt rupte de realitate.

„Este bine ca am auzit cel putin pozitia Presedintiei, dar argumentele sunt rupte de realitate. Iata de ce:

  1. Pentru acordarea gratierea, legislatia nu prevede obligatia de achitare a datoriei. Articolul 108 din Codul penal prevde: „Graţierea NU are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate”. Datoria din închisoare nu poate fi achitată!!!
  2.  Ursachi Natalia a îndeplinit toate condițiile pentru grațiere, iar Pennitenciarul Rusca a confirmat acest lucru, considerâmd că ea s epoate reintegra în societate în eventualitatea grațierii.
  3. Natalia Ursachi a fost condamnata ILEGAL. Articolul 1 din protocolul 4 al Conventiei CEDO spune: „Nimeni nu poate fi privat de libertatea sa pentru singurul motiv că nu este în măsură să execute o obligaţie contractuală”. Ce trebuie sa recunoasca Natalia Ursachi în fața Președintelui Țării și în baza cărei norme de drept? va rog să ne spuneți!!!
  4. Conform Raportului de expertiza extrajudiciară din 25 iunie 2021, Ursachi Natali NU PREZINTĂ RISC DE RECIDIVĂ, SE CARACTERIZEAZA PRIN MATURITATE EMOȚIONALĂ, NU ESTE AGRESIVĂ etc.
  5.  Cererea de grațiere a fost depusă în noiambrie 2020 și a fost examinată/respinsă abia acum, fără ca cineva să o întrebe pe Ursachi Natalia dacă recunoaște vina sau nu, și fără a se ridica materialele dosarului penal pentru a se asiigura de legalitatea condamnării acestei persoane”, se arată în postarea avocatului de Facebook.

În aceste circumstanțe, avocatul solicită președintei următoarele:

„Reexaminarea cererii de grețiere, fiindcă se pare că doamna Maia Sandu a fost indusă în eroare de către membrii Comisie de Grațiere și înaintarea unui demers către Procuratura Generală prin care să se declanșeze revizuirea cauzei penale intentate pe numele doamnei Ursachi Natalia, victimă a sistemului judecătoresc corupt și putred din R. Moldova”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button