fbpx

Premise pentru noi demisii? Majoritatea parlamentară înaintează mai multe proiecte ce țin de activitatea șefilor unor instituții publice

Majoritatea parlamentară înaintează trei proiecte de lege ce țin de activitatea, numirea și evaluarea șefilor mai multor instituții publice. Anunțul a fost făcut de Sergiu Litvinenco în cadrul unui briefing.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Primul proiect se referă la „responsabilizarea mai multor autorități publice sub control parlamentar”. Inițiativa se referă inclusiv la Consiliul concurenței, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieței Financiare. Potrivit documentului, șefii acestor instituții ar urma să fie demiși dacă după verificarea activității entității se dovedește că funcționarii deviază atribuții și nu deviază de la aceste deziderate.

Cea de-a două inițiativă se referă de transformarea funcțiilor de șef al Serviciului Fiscal de Stat și cel al Serviciului Vamal din funcționar public în funcționar cu demnitate publică. Astfel, numirea și eliberarea lor din funcția ar putea trece în responsabilitatea Executivului, afirmă Litvinenco.

Ultimul proiect anunțat ține de exercitarea interimatului funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție. Potrivit propunerii, decizia cu privire la numirea șefului interimar al Curții ar putea fi luată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Amintim că în sesiunea extraordinară a Parlamentului, desfășurată în august 2021, majoritatea parlamentară a votat legea care prevede evaluarea performanțelor procurorului general și eventuala lui demisie în caz de calificativ nesatisfăcător, modificarea procedurii de alegere și numire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, dar și a aprobat inițiativa care prevede numirea șefului Centrului Național Anticorupție de către Legislativ.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button