fbpx

Plafonarea majorării ratei la creditele în cadrul Programului „Prima Casă”, votată în primă lectură de Parlament

Deputații au aprobat, în prima lectură, un proiect de lege, prin care se plafonează majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. Astfel, majorarea ratei dobânzii nu va depăși 4 puncte procentuale o dată la 6 luni, iar pe parcursul a 12 luni consecutive nu va depăși 6 puncte procentuale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul a fost elaborat de Guvern în scopul atenuării efectelor negative ale majorării indicelui de referință la stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru Programul „Prima Casă”. Rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7.37% la 12.72%.

Ca urmare a implementării măsurii propuse de Guvern, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1.35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de program. Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, instrumentul propus diminuează creșterea plăților lunare cu aproximativ 65%.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima Casă” urmează să fie votat și în lectura a doua. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și se va aplica inclusiv creditelor acordate până la intrarea în vigoare.

Totodată, Guvernul examinează și alte măsuri și instrumente de a sprijini beneficiarii de credite imobiliare în cadrul acestui program de stat.

Articole asemănătoare

Back to top button