fbpx

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 152 de cazuri de gripă sezonieră: Recomandările ANSP

În perioada 16.01.2023—23.01.2023, morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu o creștere de 2,1% față de săptămâna precedentă a acesteia și a constituit 468,13 cazuri la 100 mii populație. Din numărul total de 12 190 de cazuri, 4339 (35,6%) au fost înregistrate în municipiul Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unui comunicat emis de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 152 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău-104, Taraclia-15, Călărași-8, Bălți-7, Comrat-4, Nisporeni-3, Ialoveni, Rezina, Ungheni — câte 2 cazuri și Cahul, Edineț, Glodeni, Hîncești, Strășeni — câte 1 caz).

În această perioadă nu au fost înregistrate cazuri de deces prin gripă.

În laboratoarele ANSP, în perioada menționată, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 89 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, dintre ele 33 de probe au fost pozitive (6-A(H3N2), 15-A(H1N1), 11- tip B și 1 caz de co-infecție între virusurile gripal tip B + SARS CoV-2) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 22.01.2023, săptămânile 40/2022-03/2023) au fost înregistrate, în total, 1274 cazuri de gripă; 160 150 de cazuri de IACRS și 6794 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

Recomandăm populației respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică:

  • distanța fizică;
  • igiena personală;
  • igiena tusei și strănutului;
  • aerisirea încăperilor;
  • purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate.

Totodată, se recomandă instituțiilor medicale: monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă; verificarea și suplinirea stocurilor de medicamente pentru tratamentul bolnavilor cu gripă sezonieră, IACRS și SARI; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz; asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS.

De asemenea, ANSP recomandă prelungirea realizării filtrului de dimineață în instituțiile de educație timpurie, prin verificarea temperaturii și a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale.

Articole asemănătoare

Back to top button