fbpx

Patru decese, provocate de consumul de ciuperci în ultimele două săptămâni. S-au intoxicat 270 de persoane, inclusiv 61 de copii

Intoxicațiile cu ciuperci, înregistrate în perioada 16 – 25 noiembrie, au provocat patru decese. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), s-au intoxicat 270 de persoane, inclusiv 61 de copii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bunăoară, în satul Tabora din raionul Orhei, în rezultatul recoltării ciupercilor din pădurea localității și consumul lor, a fost pusă în pericol viața a șase membri ai unei familii, dintre care patru copii minori, cel mai mic fiind de 1 anișor, dar și a unei persoane din altă localitate, aflată în ospeție.

Un alt caz s-a înregistrat în raionul Telenești.  Acolo s-au intoxicat cinci membri ai unei familii. La fel, altesituații similare s-au confirmat la Orhei, două la Florești, Criuleni, Edineț, Bălți, Dubăsari, Strășeni, Nisporeni, Soroca, Sîngerei, Hîncești, Șoldănești, Briceni, Comrat, Ialoveni, Rezina, Fălești și Cimișlia.

ANSP informează populația de nenumărate ori că intoxicaţiile cu ciuperci sunt provocate în exclusivitate de atitudinea neglijentă a culegătorului sau/și de indiferența cumpărătorului. Acestea, însă, pot fi prevenite cu eforturi comune.

Primele semne clinice pot apărea peste două ore după consum, prin apariția de greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală și dureri abdominale. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubație – perioada cuprinsă între ingestie  și până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei.

În cazul suspectării intoxicației cu ciuperci, până la venirea ambulanței persoanele afectate vor consuma cel puțin doi-trei litri de lichid rece, vor sta în pat și nu vor face efor fizic, deoarece acesta sporește absorbția toxinelor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button