fbpx

Patru ani la straja drepturilor omului și a sistemului judiciar. Rezultatele proiectului „Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă”

Timp de patru ani (2016-2020), Centrul de Resurse Juridice (CRJM) a activat pentru responsabilizarea sistemului judiciar, respectarea drepturilor omului și capacitarea societății civile din Moldova în cadrul proiectului „Promovarea supremației legii prin monitorizare de către societatea civilă”, susținut financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Echipa CRJM a vorbit public despre reușitele și lecțiile învățate din acest proiect.

Monitorizarea ședințelor CSM

Contribuția majoră a proiectului în domeniul justiției a constat în promovarea transparenței și independenței justiției, inclusiv în procesul de numire și promovare a judecătorilor, prin monitorizare și reacție la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și la inițiativele legislative din domeniu.

Potrivit directoarei de program la CRJM, Nadeja Hriptievschi, una dintre realizările importante a proiectului este că în interiorul sistemului s-a format o masă critică a judecătorilor care nu vor mai permite intervenții în activitatea lor și vor reacționa la problemele existente în sistem.

CRJM a monitorizat toate ședințele CSM și a elaborat anumite concluzii, inclusiv critici privind activitatea Consiliului. Toate reacțiile CRJM privind deschiderea și transparența CSM sau criteriile de selecție și promovare a judecătorilor au fost ulterior examinate și implementate. Meritul de a fi sensibilizat societatea civilă, prin reacționarea la anumite situații, vă aparține”, a declarat Dorel Musteață, membru al CSM.

„Singurul ONG ce s-a expus public împotriva derapajelor în justiție”

Despre justiție a început să se vorbească mult grație CRJM, care a încercat să traducă în limbaj accesibil cea ce se întâmplă în justiție, ca să putem vorbi profesionist despre problemele în acest domeniu”, a spus jurnalista Mariana Rață.

Într-o anumită perioadă, CRJM a fost singurul ONG ce s-a expus public împotriva derapajelor în justiție și mereu a criticat tentative ale guvernării de a introduce legi sau mecanisme dăunătoare statului, cum ar fi legea privind amnistia fiscală și cetățenia pentru investiții”, a menționat ea.

Instruiri pentru justițiabili

În domeniul drepturilor omului, CRJM a instruit peste 100 de judecători, avocați și procurori pe subiecte actuale situației și contextului Republicii Moldova, astfel încât profesioniștii să obțină răspunsuri și instrumente concrete pentru situațiile cu care se confruntă în practică.

În cadrul proiectului a fost sintetizată jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în cauzele moldovenești timp de 23 de ani și a continuat litigarea strategică pe subiecte critice pentru drepturile și libertățile omului.

Am promovat implementarea mecanismului care să asigure executarea hotărârilor CtEDO în Moldova și îmbunătățirea mecanismului de asigurare a egalității, astfel încât discriminarea să fie sancționată adecvat și la timp”, a spus Vladislav Gribincea, președintele CRJM.

Prin instruirile pe care le organizează în domeniul jurisprudenței CtEDO, CRJM asigură transmiterea cunoștințelor și abilităților și schimbă atitudinea avocaților, iar documentele CRJM sunt bază pentru instruirile oferite în cadrul Centrului de Instruire a Avocaților”, a opinat Viorica Grecu, directoarea Centrului de Instruire al Avocaților.

CRJM elaborează informații importante pentru creșterea și dezvoltarea profesională a avocaților, ceea ce înseamnă grăbirea reformelor”, a adăugat ea.

Alte obiective atinse

Cu susținerea organizațiilor neguvernamentale (ONG-urilor) partenere și a partenerilor de dezvoltare, proiectul CRJM a avut contribuții majore pentru îmbunătățirea legislației ONG-urilor.

Din 2017 și până în prezent, grație îmbunătățirilor aduse mecanismului financiar – Legea 2% și Regulamentului de implementare a acesteia, sectorul neguvernamental a beneficiat de peste 22 mil. de lei.

Un alt succes a fost aprobarea noii Legi privind organizațiile necomerciale, susținută de CRJM, care elimină restricțiile nejustificate a libertății de asociere, simplifică procedura de înregistrare și regulile privind structura internă a OSC-urilor.

O societate democratică are nevoie de un sector al societății civile dezvoltat, vibrant, încât acesta, alături de media independentă, să asigure ca cetățenii să fie bine informați și să poată cere socoteală autorităților”, a subliniat Ilie Chirtoacă, consilier juridic la CRJM.

Un alt produs exclusiv elaborat în cadrul proiectului este „Radiografia atacurilor asupra OSC-urilor” – o documentare a atacurilor asupra ONG-urilor și a campaniilor de defăimare, document important în contextul protejării spațiului societății civile.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button