fbpx

PAS și Platforma DA acuză Guvernul că nu repartizează intenționat agricultorilor motorina donată de România. Reacția premierului interimar

PAS și Platforma DA acuză Guvernul de tergiversare a repartizării celor 6000 de tone de motorină donate de România agricultorilor din Republica Moldova. „Dodon și ministrul socialist Voicu își bat joc de fermierii moldoveni”, susține deputatul PAS, Radu Marian, în timp ce vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, afirmă că „guvernarea Dodon încearcă să compromită la maxim ajutorul din partea României” și că funcționarii moldoveni „răspândesc bârfe că motorina nu este calitativă”. De cealaltă parte, premierul interimar afirmă că motorina va fi oferită agricultorilor conform unei liste întocmite de Ministerul Agricultorii. „Vreau să asigur că Guvernul interimar face tot posibilul ca să purceadă la etapa în care motorina dată să ajungă la beneficiarii finali”, a spus Aureliu Ciocoi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

PAS: Dacă distribuirea motorinei nu va începe imediat, va fi cazul să chemăm fermierii la protest la sediul MAI și la sediul PSRM

„După întâlnirea președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu, România a aprobat în februarie 2021 acordarea acestui ajutor către fermierii moldoveni. Chiar și de la 4 luni de la aprobarea acestei decizii, putem constata că Agenția Rezerve Materiale, condusă de un penal din epoca Voronin și subordonată ministrului socialist Voicu, aliatul lui Dodon, sabotează procesul.

Agenția Rezerve Materiale, instituția care avea sarcină să distribuie motorină, nu a fost în stare să pună la cale mecanismul de distribuire și inventează tot felul de scuze pentru a întârzia procesul.

De exemplu, cică, ar fi nevoie de expertiză tehnică a motorinei, pentru a vedea dacă este de bună calitate”, spune Radu Marian.

Potrivit lui, lista celor 3500 de beneficiari a ajuns la instituțiile relevante cu o lună în urmă: „Însă nici până astăzi, Ministerul de Interne nu a prezentat un mecanism de distribuție. Este criminală această tergiversare. Avem deja informații de la câteva instituții de drept care confirmă că tergiversarea are loc intenționat, din motive politice”.

Slusari: Cerem transparență maximă

„Tot mai mult mă conving că guvernarea Dodon încearcă să compromită la maxim ajutorul din partea României, oferit în forma de motorină pentru agricultorii noștrii”, susține vicepreședintele Platformei DA și al Parlamentului, Alexandru Slusari.

Potrivit lui, responsabilii Agenției rezervelor materiale au stocat combustibilul la nord, la un depozit petrolier al unei companii, iar prtea română până astăzi nu a primit lista beneficiarilor – fermieri afectați de secetă.

„Totodată, funcționarii noștri răspândesc bârfe că motorina nu este calitativă și este periculos ă fie amestecată cu altă motorină de care dispun fermierii moldoveni. Dezgustător! Din câte cunosc, dieselul din România este de marca Euro 5 și corespunde tuturor standardelor europene. Iar după discuția cu mai mulți fermieri din sudul și centrul țării, pot spune cu certitudine că marea majoritate a producătorilor agricoli nu au cu ce amesteca motorina din România, întrucât demult nu mai au combustibil din cauza lipsei finanțelor.

Cu cât mai mult se tergiversează procesul distribuirii motorinei, cu atât mai mult apar suspeciuni că anume la locul staționării dieselului vor fi încercări de a fura anumite cantități de motorină și de a dilua combustibilul cu alt lichid”, a scris politicianul pe Facebook.

„Totodată, cei de la Agenția rezervelor materiale și Ministerul Agriculturii zilnic organizează niște ședințe fără participarea reprezentanților agricultorilor și după fiecare ședință tot se plâng neoficial că nu știu cum să transporte motorina, că nu o pot repartiza în baza cardurilor, că este complicată logistica etc. Păi, ați avut 6 luni la dispoziție din decembrie 2020! Aici la mijloc este incompetență sau rea voință!

Cerem de la guvernarea actuală, așa cum este ea, transparență maximă în procedura gestionării ajutorului frațesc acordat de România. Orice tentativă de a discredita acest proces va fi dezvăluită și taxată dur!”, a mai scris Slusari.

Ciocoi speră că joi vor fi puse toate punctele pe i

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, afirmă că motorina primită de România va fi oferită fermierilor conform unei liste întocmite de Ministerul Agricultorii.

„Vreau să asigur pe această cale că Guvernul interimar face tot posibilul ca să purceadă la etapa în care motorina respectivă să ajungă la beneficiarii finali. Mâine Agenția Rezerve Materiale va organiza o conferință de presă unde va oferi mai multe detalii. Ministerul Agriculturii a transmis lista beneficiarilor către Agenția Rezerve Materiale. Sper că mâine vor fi puse toate punctele pe i la acest subiect”, a spus oficialul.

Articole asemănătoare

Back to top button