fbpx

Parlamentul European: Rezultatul alegerilor din R. Moldova trebuie să fie un punct de pornire pentru accelerarea reformelor

Rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova trebuie să fie un punct de pornire pentru ca noul guvern să accelereze reformele reale şi ambiţioase, în special în sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei, a declarat marţi eurodeputatul creştin-democrat german David McAllister, şeful delegaţiei Parlamentului European pentru observarea scrutinului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fac apel la toate părţile să dea dovadă de maturitate politică şi responsabilitate şi să acorde prioritate intereselor ţării. Populaţia Republicii Moldova a dat un mandat clar, puternic şi impresionant Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) pentru a începe implementarea agendei ambiţioase a preşedintei Maia Sandu. Rezultatul acestor alegeri ar trebui să fie un punct de pornire pentru ca noul guvern să accelereze reformele reale şi ambiţioase, în special în domenii precum sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, a afirmat, într-o conferinţă de presă online, David McAllister (grupul PPE), care este totodată şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a PE, transmite Agerpres.

„Uniunea Europeană este nerăbdătoare să lucreze în parteneriat cu acest nou guvern puternic şi stabil şi cu noul parlament pentru a rezolva provocările cu care se confruntă ţara. Poporul Republicii Moldova s-a exprimat duminică, şi a făcut-o foarte clar”, a declarat eurodeputatul.

David McAllister a atras atenţia că „ce se va întâmpla în următoarele săptămâni şi luni în Republica Moldova va avea un impact major asupra viitorului relaţiilorcu” UE.

La rândul său, eurodeputatul liberal român Siegfried Mureşan (grupul PPE), membru al delegaţiei PE de observare a scrutinului, s-a declarat încântat că Republica Moldova are un parlament „nou şi legitim, ales prin alegeri corecte, cu o majoritate clară, care să susţină în mod transparent un guvern care să reformeze” ţara.

Concluzia generală a delegaţiei PE, potrivit lui David McAllister, este că alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova „au fost bine administrate, competitive, iar libertăţile fundamentale au fost în mare parte respectate”.

„Votanţii au avut un spectru larg de opţiuni, iar cadrul legal a fost o bază solidă ca alegerile să se desfăşoare în mod democratic. Ziua alegerilor a fost calmă şi transparentă. Procesul a fost în mod covârşitor unul pozitiv, în ciuda unor cazuri izolate de aglomerare (la secţiile de vot). Am fost impresionaţi cu toţii de rolul vital jucat de femei în gestionarea procesului electoral”, a afirmat eurodeputatul german.

Totuşi, potrivit acestuia, delegaţia PE a observat mişcări sistematice a unor votanţi din regiunea separatistă Transnistria, transportaţi cu maşini spre secţii de votare.

Un alt motiv de îngrijorare au fost controversele în legătură cu deciziile CEC cu privire la numărul şi amplasarea secţiilor de vot din străinătate, pentru diaspora, precum şi pentru votanţii din Transnistria, a subliniat el.

Delegaţia îţi exprimă de asemenea regretul că guvernul din Republica Moldova nu a luat din timp o decizie de a oferi finanţarea necesară pentru alegeri din cauza blocajului unor membri ai cabinetului.

„În al patrulea rând, deplângem cazurile multiple de presiune asupra primarilor şi autorităţilor locale prin plângeri la autorităţile anticorupţie fără a oferi vreo dovadă”, a mai spus şeful delegaţiei PE.

Misiunea PE de la scrutinul din Republica Moldova, din care au făcut parte şase eurodeputaţi, a fost prima misiune a legislativului comunitar de observare a unor alegeri de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

După procesarea tuturor voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, PAS a obţinut 52,8% din voturi şi va avea 63 de mandate în viitorul parlament, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate), iar Partidul Şor – 5,74% din voturi (6 mandate).

Articole asemănătoare

Back to top button