fbpx

opinie | Expert: Americanii apreciază riscul invaziei ruse contra Ucrainei ca fiind destul de mare. Noi măcar o ședință a CSS am facut?

Faptul că președintele american Joe Biden poartă discuții cu omologul său rus, Vladimir despre posibile acțiuni militare în Ucraina, dovedește faptul că SUA apreciază riscul invaziei ruse contra Ucrainei ca fiind destul de mare, susține expertul în apărare Dumitru Mînzărari. Deși un astfel de risc nu este mic și ignorabil, președinta Maia Sandu nu a convocat niciodată Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a discuta problema, mai menționează expertul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, Dumitru Mînzărari susține că forțele militare controlate de Rusia din regiunea transnistreană ar putea provoca probleme.

„Forțele militare controlate de ruși în regiunea transnistreană, ar putea sa ne dea probleme mari, dacă Moscova decide să aplice instrumentul militar. Și un astfel de risc nu este mic, și nu este ignorabil, considerând căt de lejer și frecvent Rusia aplică instrumentul militar (direct, prin proxy) sau amenințarea militară”, scrie expertul.

Într-o astfel de situație, expertul menționează că ar trebui convocată măcar odată CSS.

„Întreb retoric, și din curiozitate. Oare guvernarea s-a gândit la scenarii de răspuns în cazul în care suntem confruntați cu situatia când Rusia decide să aplice instrumentul militar în Moldova sau ne amenință cu aplicarea lui? Biden acum vorbește cu Putin, fapt care demonstrează ca americanii apreciază riscul invaziei ruse contra Ucrainei ca fiind destul de mare. Noi măcar o ședinta a Consiliului Suprem de Securitate am făcut? Ca pe multe întrebări mai puțin importante am avut. Nu, serios, iată, conducerea țării știe ce face și cum să gestioneze criza, dacă avem semnale de mobilizare a forțelor ruse în Transnistria? Ucraina are adâncime strategica și poate face schimbul „timp pentru teritoriu”. Noi nu avem acest lux. Deci, unica strategie a noastră ar include să preîntâmpinăm, descurajăm sau să blocam”, mai scrie Dumitru Mînzărari.

„Dacă problema dată se ignoră mizând pe Ministerul Apărării, țin să întristez conducerea curentă a țării. Cum îl finanțați așa și va opera”

Expertul mai menționează că dacă această problema va fi ignorată, conducerea va afla de „faptele împlinite pe teren” din presă.

„Dar cum? Ce semnale de avertizare timpurie urmează de detectat? Cine și cum observă aceste semnale și le analizează? Ce perioada minimă de reacție avem și cum trebuie să pregătim forțele și mijloacele să reușim astfel de reacție? Cum răspundem la potențiale atacuri preventive, orientate pentru blocarea sau pentru prevenirea mobilizării și răspunsului rapid din partea Chișinăului? Și multe alte întrebări similare. Dacă problema dată se ignoră mizând pe Ministerul Apărării, țin să întristez conducerea curentă a țării. Cum îl finanțați așa și va opera.

Deci, urmează să fie finanțată și stabilită o programă de reacție la crize. Căci altfel, Maia Sandu va afla despre criză din kommersant.ru, sputnik.md sau newsmaker.md, după ce deja au fost stabilite fapte împlinite pe teren (frază preferată a diplomaților ruși după aplicarea forțelor militare). Iar ce înseamnă pentru Moldova astfel de fapte împlinite, sper că experții de la guvern și președinție cunosc?”, conchide expertul.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button