fbpx

ONU: R. Moldova va rămâne cu mai puțin de 2,4 milioane de oameni, până în 2035

Republica Moldova ar putea rămâne cu mai puțin de 2,4 miloane de oameni, până în anul 235. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), țara noastră este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Est și află în topul țărilor cu o populație care se micșorează cel mai rapid din lume, înregistrând o pierdere de 1,8% anual. Deși inegalitatea a scăzut în ultimii ani, transferurile sociale reprezintă încă o pondere semnificativă din venitul gospodăriilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fluxul mare de migranți moldoveni a dus la o dependență substanțială de remitențe pentru economia Moldovei, aflându-se în primele 10 țări cele mai dependente de remitențe din lume. Venitul celor mai sărace gospodării s-a majorat cu 38% în perioada pre-COVID-19, în mare parte din remitențe și asistență socială. În același timp, ponderea celor sărăci este de trei ori mai mare în regiunile rurale comparativ cu regiunile urbane inclusiv în rândul copiilor, scrie IPN.

Persoanele defavorizate și vulnerabile, care sunt adesea lăsate în urmă, nu sunt suficient de bine captate de datele oficiale și sunt invizibile în ceea ce privește elaborarea politicilor și programelor. Inegalitățile în termeni de gen, apartenența la grupurile etnice și locul de reședință persistă în învățământ. Copiii în regiunile rurale învață mai rău ca cei din regiunile urbane, mai arată raportul.

Doar 11% din copiii cu dizabilități au acces la evaluarea criterială prin descriptori, la fel și copiii romi. În același timp, egalitatea de gen este slab integrată în planificarea strategică, elaborarea de politici și procesele bugetare.

Decalajul salarial între femei și bărbați este de 14%, dar în unele sectoare, cum ar fi finanțele, acesta ajunge la 38%. Aproximativ 40% din femei au fost victime ale violenței fizice în familie cel puțin o dată în viața lor.

Potrivit Lilianei Rotaru, președintă a asociației CCF Moldova (Copil, Comunitate, Familie), în țară nu există doar un singur factor al vulnerabilității, ci mai degrabă o acumulare a acestor factori, care duc la provocări complexe care necesită soluții și intervenții complexe, de altfel acestea tind să devină cronice.

Ratele de ocupare a forței de muncă sunt cele mai scăzute în regiune, iar piața muncii se caracterizează printr-o discriminare substanțială bazată pe gen și vârstă. Ocuparea persoanelor cu dizabilități este de două ori mai joasă decât pentru populația generală, pe când 36% din persoanele ce trăiesc cu HIV sunt șomere.

Ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, a opinat că UE și statele membre ale sale sunt cel mai mare donator în Republica Moldova, oferind peste un miliard de euro în ultimii ani. Din martie anul trecut, o parte semnificativă a suportului acordat de UE a fost reorientat către reducerea consecințelor pandemiei de COVID-19 și recuperarea socio-economică a țării prin prisma asistenței oferite de Echipa Europa.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button