fbpx

ONU: Milioane de femei, private de libertatea de a lua decizii privind propriul corp

Milioane de femei din întreaga lume sunt lipsite de libertatea de a lua decizii privind propriul lor corp, se arată într-un raport al ONU făcut public miercuri. Informaţiile din 57 de ţări, majoritatea în Africa subsahariană, relevă că doar circa jumătate dintre adolescente şi femei pot lua decizii „care le susţin autonomia şi integritatea corporale”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceste decizii includ libertatea de a alege cu cine să întreţină relaţii sexuale şi de a folosi mijloace de contracepţie, se menţionează în raportul realizat de fondul ONU pentru populaţie, UNFPA.

Directoarea UNFPA, Natalia Kanem, a calificat aceste constatări drept „revoltătoare”, subliniind că ele arată că practic „sute de milioane de femei şi fete nu sunt proprietarele propriilor lor corpuri” şi că vieţile lor sunt guvernate de alte persoane, scrie Agerpres. 

Raportul consemnează de asemenea că situaţia multor femei s-a înrăutăţit din cauza pandemiei de coronavirus.

„În acest moment, de exemplu, un număr record de femei şi fete se confruntă cu riscul de a fi supuse la violenţe bazate pe gen şi la practici nocive cum sunt căsătoriile timpurii”, a spus Kanem.

Autorii raportului „Corpul meu este al meu” – primul al UNFPA privind autonomia corporală a femeilor – detaliază abuzurile împotriva drepturilor femeilor pe plan mondial, de la viol până la impunerea de teste de virginitate, mutilări genitale şi sterilizare forţată.

Potrivit documentului, în 20 de ţări sau teritorii există legi care permit ca violatorul să se căsătorească cu victima, pentru a scăpa de urmăriri judiciare, în 43 de ţări nu există legislaţie privind violul între parteneri, iar peste 30 de ţări impun femeilor restricţii de deplasare în afara domiciliului.

Natalia Kanem a făcut apel totodată la comunitatea internaţională să respecte în mai mare măsură egalitatea de gen.

În pofida „garanţiilor constituţionale” privind egalitatea de gen existente în numeroase ţări, femeile se bucură în medie de numai 75% din drepturile bărbaţilor, conform acestui raport.

Documentul notează de asemenea că doar 56% dintre ţările evaluate dispun de legi şi politici pentru o educaţie sexuală completă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button