fbpx

O nouă semnătură electronică mobilă, în curs de dezvoltare. Ar putea fi gratuită, iar ghicirea PIN-ului – exclusă

Reprezentanții Agenției de Guvernare Electronică (AGE) au anunțat că dezvoltă, împreună cu Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, un nou tip de  semnătură electronică mobilă. Aceasta ar putea fi instalată în telefon și utilizată inclusiv de jurnaliști pentru semnarea documentelor sau a solicitărilor de informație online. Conceptul a fost prezentat în cadrul clubului de presă pentru transformare digitală, organizat de AGE, scrie media-azi.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Artur Reaboi, arhitect de sisteme informatice la AGE, a menționat că noua semnătura electronică se bazează pe tehnici criptografice noi, iar utilizatorul poate să dețină controlul „absolut” asupra utilizării cheilor (prin care este securizată semnătura). „Sunt folosite tehnici criptografice care zece ani în urmă nu prea se discutau, doar la nivel academic. De aceea, acest tip de semnătură nu era aplicabilă în practică”, a precizat Reaboi.

Potrivit lui, este exclusă posibilitatea ghicirii PIN-ului, iar clonarea aplicației sau a telefonului se detectează automat.

Pentru a utiliza semnătura electronică mobilă nouă este necesară conexiunea la Internet și instalarea aplicației pe dispozitivul mobil. Înregistrarea inițială poate fi făcută la oficiile Agenției Servicii Publice, la secțiile consulare sau online, folosind semnătura electronică existentă.

Cu ajutorul acesteia, utilizatorul va putea semna documente PDF direct în Msign (serviciul guernamental integrat de semnătură electronică) sau alte servii integrate cu MPass (serviciul electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului),  atât pentru autentificare, cât și pentru semnare.

Mai mult, pentru a obține semnătura electronică mobilă de tip nou nu este nevoie de contract sau abonament cu operatorii de telecomunicație, de schimbarea cartelei SIM sau de instalarea programelor speciale pe calculator. „Poți semna oriunde de pe glob pentru că singura cerință după înregistrarea semnăturii electronice este disponibilitatea conexiunii la Internet”, a spus Artur Reaboi.

Specialistul a adăugat că intenția lor este de a oferi această semnătură gratuit sau, cel puțin, la un preț redus. „Având în vedere eliminarea necesității unui dispozitiv criptografic, eliminarea abonamentului, a unui contract, noua semnătură electronică este mult mai accesibilă și mai ieftină. Intenția noastră este de a o face chiar gratuită. Adică luând în calcul toate aspectele, că se simplifică logistica distribuției stick-urilor USB, fie a PIN-codului tipărit în plic, dar și alte aspecte, practic cheltuielile pentru noua semnătură se concentrează în cheltuieli pentru înregistrare. Adică persoana care înregistrează solicitantul are nevoie de 5-10 minute din timpul său de lucru”, a precizat Artur Reaboi.

Funcționarii nu au precizat când cetățenii vor putea începe utilizarea semnăturii electronice mobile de tip nou.

Mituri despre semnătura electronică

În context, directoarea AGE, Olga Tumuruc, a combătut o serie de mituri cu privire la utilizarea semnăturilor electronice. Cel mai răspândit se referă la faptul că „dacă documentul conține informația grafică despre semnătură, atunci acesta se consideră că este semnat”. Ea a explicat că semnătura electronică nu poate neapărat să fie reflectată pe document cu o semnătură olografă sau de alt tip și că nu este necesar de semnat documentul și pe suport de hârtie. De asemenea, ea a spus că semnătura electronică nu este necesară de aplicat pe fiecare pagină a documentului. Reprezentanții AGE au precizat că semnătura electronică are aceeași valabilitate ca și cea olografă.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button