fbpx

„O lume extrem de haotică”. Ce descoperiri bizare au făcut astronauții după ce au analizat Soarele mai aproape ca niciodată?

NASA înregistrează recordul după ce o sondă spațială a ajuns mai aproape ca niciodată de Soare. O dată cu acest lucru, cercetătorii au reușit să facă mai multe descoperiri „bizare”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sonda Parker a obținut „o cantitate spectaculoasă de date” despre coroana extrem de fierbinte a astrului, iar astronauții spun că acolo au găsit acolo „o lume extrem de haotică”. Nava spațială a fost trimisă în august 2018 și a ajuns cel mai aproape de Soare, dar și mai aproape decât planeta Mercur, la aproximativ 24 de milioane de kilometri distanță de steaua uriașă.

Parker are dimensiunea unei mașini obișnuite, dar poate rezista unor temperaturi de peste 1370 de grade Celsius. Mai mult, în timpul misiunii, ea a devenit cel mai rapid obiect creat de om din toate timpurile.

Una dintre cele mai importante și surprinzătoare descoperiri este faptul că, mai aproape de suprafața sa, câmpul magnetic al Soarelui este mult mai volatil, schimbându-și direcția înainte și înapoi. Preliminar, cercetătorii presupun că acest lucru se datorează jeturilor de vânt solar pe care Soarele le emană.

De asemenea, s-a mai stabilit vânturile solare se rotesc în jurul Soarelui cu viteze de aproape 10 ori mai mari decât cele prevăzute de modelele standard, astfel viteza vântului solar poate să crească subit. Acest lucru este important pentru ca să putem afla pe viitor cum energia este emanată din Soare și ajunge în sistemul solar.

Un alt aspect al analizei ne arată că radiația Soarelui vaporizează particule cosmice de praf în jurul său. Astfel, în jurul acestuia, există o zonă de aproximativ 5,6 milioane de kilometri în care nu există praf cosmic.

„Am așteptat decenii și decenii pentru a înțelege aceste mistere”, a declarat Nicola Fox, coordonatoarea misiunilor solare de la NASA.

Acum, oamenii de știință încearcă să găsească motivul pentru care coroana Soarelui este atât de fierbinte, această parte din atmosfera sa fiind de 200 de ori mai caldă decât suprafaţa propriu-zisă a stelei. Specialiștii spun că acest nivel de căldură nu poate fi generat de Soare, pentru că, potrivit legilor naturii, cu cât ne îndepărtăm de sursă, cu atât temperatura scade, scrie Mediafax.

Articole asemănătoare

Back to top button