fbpx

Nivelul ridicat de poluare în capitală se menține. Cum se pot proteja cetățenii

Agenția de Mediu, instituția responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului atmosferic, informează că, valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon) monitorizați la stația automată de tip trafic, s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10), care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ ), înregistrând la data de 30 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, valoarea medie zilnică cuprinsă între 100,3 µg/mᶾ –140,68 µg/mᶾ.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform prognozei calităţii aerului atmosferic în intervalul 03 ianuarie – 04 ianuarie 2023, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, vor contribui la acumularea poluanților în aer. Pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer (advecția aerului rece), pot crea premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor.

În contextul prezentei legi persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi de producţie generatoare de emisii poluante în aerul atmosferic sunt obligate să întreprindă acţiuni de ordin economico-organizatoric, tehnic şi de altă natură pentru a asigura îndeplinirea condiţiilor şi reglementărilor autorizaţiilor de emisie, să respecte normele de protecţie a aerului şi să ia măsuri în scopul reducerii emisiilor de poluanţi”, se arată într-un comunicat emis de Agenția de Mediu.

Fiecare persoană este îndemnată să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un aer mai curat și mai sănătos. Agenția de Mediu a realizat o serie de recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării:
• Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști când aerul este nesănătos.
• Trecerea în regim de urgență a agenților economici la un nou regim de lucru, ținând cont de condițiile meteorologice nefavorabile mai puțin specifice pentru perioada data a anului.
• De a interzice agenților economici să folosească pentru încălzirea amplasamentelor a anvelopelor, uleiurilor uzate și deșeurilor din plastic, care contribuie semnificativ la poluarea aerului atmosferic în zonele și urbele aglomerate.
• Implicarea Primăriei mun. Chișinău si Poliției auto, în vederea fluidizării traficului și identificarea măsurilor pentru reducerea riscurilor de poluare.
• Atunci când nivelul de poluare este ridicat, Agenția de Mediu recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus în exterior de către cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrânii, aerisirea locuinţelor să se facă doar în orele dimineţii.
• Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
• Folosiți mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, puteți contribui la îmbunătățirea calității aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
• Folosiți cât mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.
• Îndemnăm fiecare cetățean și locuitor în parte al capitalei, să depunem eforturi comune și să identificăm acțiuni și soluții clare de reducere a emisiilor și poluanților în aerul atmosferic și de a nu ramâne indiferenți și doar a critica în permanență autoritățile de mediu în această perioadă dificilă pentru noi toți.

Articole asemănătoare

Back to top button