fbpx

Nemerenco: În R. Moldova nu a fost depistat Omicron. Un val de infectări va izbucni după sărbători

În Republica Moldova n-a fost depistat niciun caz de infectare cu tulpina Omicron. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că autoritățile sunt alertate de numărul mare de infectări din Europa și se pregătesc pentru un nou val de infectări. Declarația a fost făcută joi, 30 decembrie, în cadrul emisiunii „Cabinetul din urmă” de la JurnalTV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, ministra a menționat că deși Omicron face ravagii în alte state le lumii, în țara noastră se înregistrează, deocamdată, doar cazuri de infectare cu tulpina Delta.

„Omicron este foarte contagios dar, Slavă Domnului, nu este atât de agresiv. Dacă la 19 decembrie în toată lumea erau înregistrate 38-39 de mii de cazuri, la 24 decembrie doar în Marea Britanie erau înregistrate 100 de mii de cazuri de Omicron. În luna octombrie, am primit aparatajul necesar pentru a realiza secvențierea aici, în Republica Moldova. Se aleg teste din diferite localități, din 16 teste nu s-a depistat niciun caz cu tulpina nouă Omicron”, a spus Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra a menționat că autoritățil sunt conștiente de izbucnirea unui nou val de infectări după sărbătorile de iarnă, iar din acest motiv sunt pregătite pentru a fi reactivate secțiile cu profil COVID-19 din spitale. Totodată, sunt pregătite stocurile necesare de medicamente, consumabile și crește capacitatea de testare a cetățenilor, astfel încât focarele de infecții să fie depistate cât mai rapid.

„Acum ne-am pregătit, avem suficiente medicamente, teste, creștem capacitatea de testare inclusiv cu teste antigen, nu doar PCR. Avem pregătite toate medicamentele pentru terapie intensivă și în același timp ne-am orientat spre cele două medicamente care acum sunt în top antivirale, unul produs de compania Pfizer și al doilea produs de compania Merck. Suntem gata să anunțăm licitații, ca să procurăm aceste medicamente. Discutăm cu Casa de Asigurări să compensăm o parte din aceste medicamente ca să le oferim pentru pacienții care se tratează acasă. Aceste medicamente sunt eficiente în stadiul inițial al maladiei, de la primele simptome”, a mai spus ministra Sănătății.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button