fbpx

Moscova, despre interdicția de circulație cu plăcuțe transnistrene în Ucraina: „Mișcare revoltătoare a Kievului”

„Mișcare revoltătoare a Kievului” – așa califică Ministerul rus de Externe decizia autorităților ucrainene de a nu permite tranzitarea teritoriului țării vecine de mașini cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a instituției, declară că numărul plăcuțelor neutre este actualmente „mult mai mic decât nevoile a 120.000 de proprietari de mașini”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ei, „măsurile de blocadă” a Kievului contra Transnistriei vor avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a conflictului de pe Nistru. Responsabila consideră că ele vor anula „eforturile de restabilire a dinamicii pozitive”.

„Astfel, Ucraina se discreditează complet ca garant și mediator în activitatea Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere a soluționării transnistrene, format 5 + 2. Se pare că lupta împotriva propriei populații și a cetățenilor ucraineni care trăiesc în teritoriile din apropiere devine o marcă a politicii actualului conducător al Ucrainei, adesea contrară propriilor interese, îndeplinind instrucțiunile curatorilor străini. În urma blocării inumane a apei din Crimeea și a izolării socio-economice a Donbassului, politicienii ucraineni au început să sugrume locuitorii Transnistriei.

Facem apel la Kiev să își respecte cu strictețe obligațiile internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului, precum și structurilor internaționale, în primul rând Uniunii Europene”, afirmă Zaharova.

Amintim că de pe 1 septembrie șoferii din stânga Nistrului, care se deplasează în Ucraina, vor fi obligați să aibă plăcuțe de înmatriculare neutre. Săptămâna trecută Vama Odesa anunța că termenul a fost prelungit până la începutul lui 2022, însă a infirmat duminică seara informația, menționând că datele s-au publicat „din greșeală”.

Pe de altă parte, administrația autoproclamată de la Tiraspol nu pare încântată de măsură și susține că deplasarea cu numere transnistrene în Ucraina ar fi fost convenită anterior între Chişinău și Kiev. Conform Europa Liberă, în cadrul unei emisiuni difuzate la un canal regional, în context, negociatorul-șef al autorităților neconstituționale, Vitalii Ignatiev, acuza guvernarea de la Chișinău de presiuni politice.

Anterior, măsura a fost amânată în ianuarie 2021. Proprietarii vehiculelor pot trece formalitățile necesare și obține plăcuțe neutre de înmatriculare la două centre, amplasate la Rîbnița și Tiraspol.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button