fbpx

Moldovenii din străinătate se pot înregistra prealabil pentru a vota la alegerile prezidențiale. Care este procedura?

CEC informează cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din regiunea transnistreană autoproclamată că se pot înregistra prealabil pentru a vota la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceștia trebuie să completeze formularul online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, printr-o cerere semnată individual sau colectiv. Documentul va fi depus la Comisia Electorală Centrală, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. La fel, ei au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de alegeri, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior.

CEC precizează că înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu aceștia. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoanele înregistrate se vor afla în țară, acestea vor putea putea vota la secția care acoperă sectorul unde își au viza de reședință.

Pentru mai multe informații puteți consulta Regulamentul privind înregistrarea prealabilă.

Articole asemănătoare

Back to top button