fbpx

Moldovenii cu cetățenie rusă ar putea rămâne fără cea moldovenească dacă vor accepta să lupte de partea Rusiei

Moldovenii care dețin cetățenie moldovenească și rusă ar putea rămâne fără cea a Republicii Moldova, dacă aleg să lupte de partea Federației Ruse în războiul din Ucraina. Despre asta a comunicat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei briefing, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 24 septembrie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului.

La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului.

Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere”, a comunicat șefa statului.

Amintim că Vladimir Putin a anunţat, într-un discurs, mobilizarea parţială în contextul conflictului din Ucraina şi a ameninţat Occidentul cu armele nucleare deţinute de Rusia, mai performante decât ale Vestului.

Vezi și: Maia Sandu, după ședința CSS: „Am discutat inclusiv riscurile unor incidente nucleare”

Articole asemănătoare

Back to top button