fbpx

Moldovenii consumă sare în cantitate dublă, dar nu reușesc să acopere necesarul de iod

Cetățenii Republicii Moldova consumă o cantitate de două ori mai mare de sare decât norma recomandată, dar și așa nu reușesc să acopere necesarul zilnic de iod, de care are nevoie organismul, susțin specialiștii. Pentru a suplini cantitatea de iod, autoritățile au dispus modificarea unei legi prin care agenții economici vor fi obligați să îmbogățească sarea cu o cantitate mai mare de iod, apoi să o reambaleze pentru comercializare, scrie RadioMoldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Un kilogram de sare de pe rafturile din magazinele din țară va trebui să conțină de la 25 până la 40 de mg de iod. Această cerință va fi obligatorie după ce va intra în vigoare modificarea unui proiectul de Hotărâre a Guvernului cu privire la eradicarea tulburărilor prin deficitul de iod.

Modificarea este necesară în contextul în care, populația Republicii Moldova se confruntă cu deficit de iod, spune șefa Secției sănătate nutrițională și a copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Maria Victoria Racu. „Această recomandare este creată în funcție de recomandările autorităților europene. Sunt deja agenți economici care au deja o linie de producere bine stabilită, astfel încât este posibilă reambalare sării alimentare iodate cu asigurarea tuturor condițiilor care au fost stipulate în Hotărârea de Guvern. Ne așteptăm ca importul și consumul sării alimentare iodate să fie în creștere pe parcursul următorilor ani”, a explicat Maria Victoria Racu.

Și producătorii de panificație vor fi nevoiți să folosească sarea iodată în copturi. Administratorul unui combinat de pâine din Drochia, Igor Doschinescu, a declarat că folosește sarea iodată în produsele de panificație, însă nu de fiecare dată. Dar odată cu intrarea în vigoare a acestei cerințe, se va conforma. „După parametrii pe care îi scriu pe certificat, sarea iodată conține 30 de miligrame de iod pe kilogram de sare, respectiv vreo 50 de miligrame de iod de potasiu. Noi folosim 1,5 kg de sare la suta de kilograme de făină, asta e 1,5 procente. Vom fi nevoiți să micșorăm, vom face după cum e nevoie”, a menționat Igor Doschinescu.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, o bună parte din probele de sare supuse verificărilor conțin o cantitate mai mică de iod decât minimul de 20 de mg iod per kilogram.

Potrivit Studiului STEPS realizat în Republica Moldova în anul 2021, un cetățean al Republicii Moldova consumă 10,8 grame de sare în fiecare zi, ceea ce este o cantitate dublă față de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, cantitatea majorată de sare pe care o consumăm nu acoperă necesarul de iod pentru organism.

Același studiu mai spune că pe parcursul anului 2021, 34 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova se confruntă cu hipertensiune arterială, produsă de consumul exagerat de sare. Deficitul de iod poate afecta dezvoltarea intrauterină a copilului, respectiv funcțiile auditive, vizuale, mentale iar după naștere, la etapa de creștere, poate contribui la apariția retardului mental și a gușei endemice.

Articole asemănătoare

Back to top button