fbpx

Moldovenii au trimis mai mulți bani acasă, în 2020. Italia, cap de listă cu cele mai mari transferuri

Peste un miliard de dolari. Acesta este volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova pentru anul 2020. Comparativ cu un an mai devreme, valoarea transferurilor totale s-a majorat cu 21,6%, transmite Banca Națională (BNM).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul transferurilor din Uniunea Europeană, transferurile din Italia au cea mai mare pondere – de 29,9%, urmate de transferurile din Germania, Franța, Irlanda, România și Cehia.

Transferurile din țările CSI provin în special din Rusia, care dețin o pondere absolută de 92,4%.

Transferurile din alte state ale CSI au următoarele ponderi: Ucraina – 4,5%, Kazahstan – 1%, Belarus – 0,6%, Uzbekistan – 0,5%, Azerbaidjan – 0,4% și restul statelor CSI – 0,6%.

De menționat este faptul că 83,2% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani, decontări nete, în principal, fără deschiderea conturilor bancare, iar 16,8% sunt transferuri bancare prin sistemul SWIFT prezentate în valoare brută.

Majorarea reală a valorii transferurilor totale constituind 18,3%. Aceasta s-a produs ca rezultat al impactului majorării transferurilor în euro cu 36,6% și al diminuării transferurilor în ruble rusești cu 36,2%.

Astfel, în anul 2020, structura valutară a transferurilor, recalculate în dolari, a fost următoarea: Euro – 946 de milioane, dolari –  496 de milioane, ruble rusești 27,1 milioane și alte valute 16,5 milioane.

Analiza integrală a transferurilor, aici.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button