fbpx

Modificările privind Legea Procuraturii au intrat în vigoare. Litvinenco: „De acum încolo începe greul cel mare”

Modificările votate de deputați în ceea ce privește Legea Procuraturii au fost publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că au intrat în vigoare. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele Comisiei juridică, numiri și imunități din Parlament, Sergiu Litvinenco, a ținut să menționeze că odată cu aplicarea noilor modificări se stopează concursul inițiat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) privind alegerea unui nou procuror general.

„De acum încolo însă începe greul cel mare – „stabilirea regulilor jocului”, stabilirea componenței comisiei de preselecție, desfășurarea preselecției propriu-zise și identificarea ca urmare a acesteia a cel puțin doi candidați demni de a ocupa funcția de procuror general al Republicii Moldova”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, pe 13 septembrie, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede crearea unei Comisii care se va ocupa de preselectarea candidaților pentru funcția de procuror general. Crearea Comisiei a fost susținută, ulteior, și de Legislativ.

Comisia va fi una independentă și va fi formată din cinci membri: ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de președintele Parlamentului. 

Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege procurorul general din lista scurtă propusă de comisie. 

Articole asemănătoare

Back to top button