fbpx

Modificarea Constituției, aprobată de parlamentari în prima lectură. Se modifică procedura de numire a magistraților la CSJ

Deputații au aprobat proiectul de modificare a Constituției în prima lectură.  Inițiativa se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, noile prevederi ar trebui să concretizez rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia. Una din intervențiile propuse se referă la excluderea termenului inițial de cinci ani de numire a judecătorilor. Astfel, judecătorii ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, iar șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă.

De asemenea, se urmărește uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele din țară, indiferent de nivelul acestora, inclusiv celor de la CSJ. Se propune ca aceștia să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către Președintele Republicii Moldova la propunerea CSM și nu de către Parlament. Această modificare ar urma să reducă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

Totodată, proiectul vine cu o completare la reglementarea imunității funcționale a judecătorilor și propune completarea Constituției cu un articol nou, care va reglementa expres faptul că CSM este garantul independenței autorității judecătorești.

Proiectul mai prevede excluderea Procurorului General și a Ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: șase membri din rândul judecătorilor și șase din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament.

O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM, care va constitui șase ani. De asemenea, prin intermediul proiectului se propune stipularea expresă a faptului că CSM trebuie să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova a fost elaborat și aprobat de Guvern pe 30 septembrie 2020, fiind înregistrat la Parlamentul de legislatura a X-a pe 10 decembrie al aceluiași an. Documentul a fost elaborat pentru realizarea Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Legea ar urma să intre în vigoare la expirarea a șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button