fbpx

Mitropolia Moldovei lansează un apel către guvernare: „Biserica este separată de stat, însă aceasta nu este separată de societate”

Mitropolitul Vladimir se adresează guvernării cu un mesaj prin care critică ratificarea de către Parlament a Convenției de la Istanbul. În mesaj se evidențiază faptul că „biserica este separată de stat, însă aceasta nu este separată de societate”. Astfel, biserica ortodoxă nu poate să se izoleze de societate și de procesele sociale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Biserica este separată de stat, însă aceasta nu este separată de societate. Biserica este preocupată și îngrijorată de ceea ce se întâmplă în societatea noastră.(…) Biserica atrage atenția în mod special autorităților asupra momentului crucial din istoria neamului! Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru.(…) Să luăm aminte! Dumnezeu ne mai dă o ultimă șansă, să nu o ratăm! În aceste vremuri de cumpănă pentru țară și popor, părintește îndemn clerul și credincioșii, indiferent de etnia și limba vorbită, să înalțe rugăciuni pentru luminarea conducerii și pentru propășirea țării”, se arată în mesajul Mitropiltului Vladimir.

Amintim că ratificarea Convenției de la Istanbul, Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

Convenția de la Istanbul este primul tratat internațional care conține o definiție a genului, adică o recunoaștere a componentei sociale, culturale, dincolo de cea biologică, în definirea bărbatului și femeii. Această abordare a „genului” ca și construct social este controversa principală care a creat tensiuni ideologice.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button