fbpx

Medic din Chișinău: „Există persoane care fac forme grave de COVID-19 și sunt încă la domiciliu”

Potrivit șefului Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, sistemul medical din Republica Moldova este la limită, iar în puncte COVID nu mai există paturi pentru internări

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Sistemul medical este suprasolicitat. Eu primesc apeluri de la persoane necunoscute care îmi solicită să-i ajut cu un loc în spitale. Poate asta este soluția lor de a găsi un loc în spital, neavând altă orientare din partea echipelor de salvare sau caută o soluție mai rapidă. În orice caz, constatăm că avem o avalanșă de pacienții care vin spre spitale”, a declarat Adrian Belîi în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Totodată, medicul a confirmat că din cauza crizei paturi, mulți pacienți sunt nevoiți să înceaptă tratamentul la domiciliu, în ciuda formei grave de COVID-19.

„În mod evident există persoane care fac forme grave și sunt încă la domiciliu din diferite motive. Fie adresare tardivă, fie poate chiar și din cauza lipsei de locuri. Nu pot nega acest fapt, însă constatarea este constatare. Da, există persoane la domiciliu cu forme grave și care așteaptă o soluție de internare pentru dânșii”, a adăugat medicul.

Și fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că pacienții trebuie luați la evidență cât mai rapid posbil. Totodată, aceasta declară că tratamentul trebuie început imediat, de la cofirmarea virusului. Asta pentru că protocolul medical prevede că odată cu agravarea stării de sănătate a pacientului și cheltuielile alocate sunt mai mari, iar în același timp, o astfel de evoluție poate avea urmări grave și pentru sănătatea și viața pacientului.

„Protocolul spune foarte clar care sunt criteriile de spitalizare a pacienților. Aceștia nu trebuie să ajungă deja pe patul de reanimare la spital și într-o formă destul de gravă pentru că atunci cheltuielile sistemului vor fi mai mari. De asemenea, șansele la supraviețuire atunci când persoana este adusă în reanimare într-o situație destul de complicată sunt mai mici”, a menționat fosta ministră.

Amintim că, zilele trecute, prim-ministrul R. Moldova a declarat că nu mai avem locuri în spitale, lucru confirmat în nenumărate rânduri și de Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției asistență socială și sănătate.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button