fbpx

live | Va fi sau nu va fi stare de urgență? Parlamentul se întrunește în ședință plenară

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în ședință plenară. Deputații urmează să decidă dacă va fi sau nu instituită stare de urgență în țară. Totodată, în cadrul ședinței urmează a fi examinat și Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind situația pandemică din țară și necesitatea declarării stării de urgență.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update, ora 16:30)Există circa 16 amendamente la proiect. Deputații au decis să le examineze în plen.

(update, ora 16:25) Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, dă citire raportului proiectului.

(update, ora 15:50) Socialiștii au anunțat că vor susține proiectul.

(update, ora 15:05) „Deocamdată, nu este în discuții instituirea unui lockdown. Indiferent de decizia de astăzi, urmează să avem discuții cu propietarii piețelor și centrelor comerciale în cadrul cărora îi vom avertizăm dursau respectă condițiile necesare pentru a continua activitatea sau vor fi închiși. Referitor la biserică, am avut o ședință cu reprezentanții bisericilor creștine din Moldova în cadrul căreia i-am chemat la cooperare, e important și ei să ne ajute”, a spus Ciocoi.

(update, ora 14:30) Guvernul interimar nu are o listă stabilită de restricții care ar fi impuse în cazul eventualei stări de urgență, ci doar prevederi generale. Întrebat de mai mulți deputați, Ciocoi nu a putut spune concret în ce ar consta starea de urgență.

(update, ora 14:20) A început runda întrebări – răspunsuri. Majoritatea deputaților care pun întrebări au neclarități cu privire la perioada în care Guvernul a venit cu propunerea instituirii stării de urgență. „De ce ați venit acum cu acestă propunere, dar nu pe 13 martie când fost ședința CSS cu recomandarea de a fi instituit lockdown”, a sublicniat Alexandru Slusari.

 (update, ora 14:11) „Nu am văzut o altă soluție decât să vin cu propunerea către Parlament de a institui starea de urgență în Republica Moldova”, a comunicat prim-ministrul în exercițiu, Aureliu Ciocoi.

 (update, ora 14:10) Zinaida Greceanîi a anunțat că Guvernul în exercițiu nu are derept de inițiativă legislativă pentru a înainta propunere pentru instituirea stării de urgență. În acest sens, inițiativa a fost depusă de câțiva deputați, însă este prezentată de Aureliu Ciocoi.

(update, ora 14:08) Este cvorum, iar ordinea de zi a fost aprobată.

Deputații se întrunesc începând cu ora 14:00, iar ședința poate fi urmărită mai jos.

Inițiativa instituirii stării de urgență nu prevede, momentan, restricții concrete care ar urma să fie instituite. Potrivit documentului, consecințele ar fi:

  • Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară.
  • Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării .
  • Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile.
  • Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii.
  • Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă.

Precizăm că Executivul a anunțat marți seara despre inițiativa instituirii stării de urgență. Ulterior, deputatul PAS Sergiu Litvinenco și parlamentarul Alexandru Slusari din Platforma DA au declarat că inițiativa nu prevede măsuri care vor fi implementate în perioada indicată.

De menționat este faptul că Maia Sandu a semnat pe 26 martie un decret privind implicarea armatei în eventualitatea stării de urgență.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button