fbpx

Litvinenco, după ce în Găgăuzia s-a votat permiterea folosirii panglicii „Sf. Gheorghe”: Se poate recurge la sesizarea instanței

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a reacționat după ce Adunarea Populară a Găgăuziei a votat permiterea folosirii panglicii „Sf. Gheorghe”. Potrivit lui, decizia poate avea consecințe grave și efecte de „dezincriminare indirectă”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Decizia Adunării Populare a Găgăuziei prin care se permite purtarea și păstrarea bandei bicolore negru-portocaliu pe teritoriul Găgăuziei (răspândirea căreia a fost interzisă anterior de către Parlamentul Republicii Moldova, în contextul folosirii ei în războiul din Ucraina) conține toate aparențele unui act ilegal.

În art.12 alin.(2) și (3) din Legea nr. 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) sunt indicate expres domeniile în care Adunarea Populară poate adopta legi locale. Este evident că legea locală în discuție nu vizează niciunul din domeniile prescrise de lege.

De asemenea, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos, care ar avea ca efect o „dezincriminare indirectă” a unor fapte sancționate de legislația națională, prin restrângerea aplicabilității normelor contravenționale, penale, precum și a normelor speciale privind contracararea activității extremiste în anumite regiuni ale țării. Mai mult decât atât, această abordare este inadmisibilă, ținând cont de specificul normelor în discuție, care se aplică uniform cu referire la orice persoană care se află oriunde pe teritoriul țării noastre.

De aceea, actul în discuție urmează a fi supus controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat. Întrucât un asemenea act poate avea consecințe grave, din punctul meu de vedere, se poate recurge la sesizarea directă a instanței de contencios administrativ, solicitându-se totodată suspendarea actului contestat, în corespundere cu prevederile legislației naționale”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Amintim că Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o lege care permite purtarea panglicii „Sf. Gheorghe” pe teritoriul Autonomiei. Decizia a fost aprobată la ședința din 29 aprilie.

Reiterăm că potrivit legii, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button