fbpx

Legea care a stârnit polemici în Parlament: Simbolurile fasciste, rasiste sau xenofobe, folosite în public, urmează a fi pedepsite penal

Constituirea, aderarea sau sprijinirea organizaţiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob va fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani. Legislativul a aprobat în primă lectură, cu voturile PSRM și Pentru Moldova, proiectul de modificare a Codului Penal și a Legii cu privire la libertatea de exprimare, în pofida criticilor și recomandărilor deputaților din opoziție, care au promis amânarea inițiativei, pe motiv că ar fi incompletă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform proiectului, persoanele găsite vinovate vor fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani. De asemenea, persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei şi cu lichidarea persoanei juridice.

În același timp, pentru negarea sau contestarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia pedeapsa va fi de până la 5 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Autorii proiectului mai propun ca răspândirea și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, promovarea cultului persoanelor condamnate definitiv pentru comiterea infracţiunilor contra păcii şi securităţii omenirii sau pentru crime de război şi crime contra umanităţii să fie sancționată cu amenzi de până la 50 000 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani. În toate cazurile se va aplica și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Persoana juridică va fi pedepsită cu amendă de până la 150 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

„Prin votarea prezentului proiect de lege, în numele valorilor fundamentale ale statului de drept, Republica Moldova își va afirma angajamentul de a combate discriminarea rasială, xenofobia și antisemitismul. Determinând reacții punitive pentru astfel de acțiuni, acest proiect are menirea să consolideze legislația antidiscriminare și să îmbunătățească educația despre Holocaust. Totodată, apreciem că puterea sancționatoare a legii penale este de natură, dacă nu să elimine, atunci să reducă substanțial cazurile de manifestare a extremismului, antisemitismului, xenofobiei, dar și încercările de negare a Holocaustului în Republica Moldova”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PSRM – Nichita Țurcan, Gaik Vartanean, Vitalii Evtodiev și Vasile Bolea.

Acuzații din partea opoziției: De ce nu ați introdus și simbolurile comuniste?

Nichita Țurcan este cel care a raportat, de la tribună, reglementările proiectului de lege. Rând pe rând, mai mulți deputați din opoziție au contestat conținutul inițiativei legislative.

Potrivit deputatului Iurie Reniță, în acest proiect urmează a fi inclusă și interzicerea propagării comunismului și simbolurilor sale.

Deputata Maria Ciobanu i-a dat dreptate lui Iurie Reniță, adăugând că prin acest proiect de lege trebuie interzisă și panglica „Sfântul Gheorghe”, precum și alte elemente de propagandă venite din Federația Rusă.

Deputatul Virgil Pâslariuc a opinat că proiectul de lege este incomplet sub aspectul că nu conține simbolurile sovietice/comuniste, cum ar fi secera și ciocanul sau drapelul roșu, sub care au fost comise crime împotriva umanității.

Totodată, socialiștii au fost acuzați că au propus o redacție a legii după modelul celei existente în Federația Rusă, unde intenționat nu există sancțiuni pentru răspândirea în public a simbolurilor comuniste.

Majoritatea deputaților din opoziție au prous amânarea examinării proiectului, întrucât ar fi incomplet și ar trebui, în opinia lor, să conțină prevederi mai exhaustive.

Totodată, potrivit deputatului Dan Perciun, reglementările propuse sunt destul de vagi și nu ar explica sau aduce claritate în terminologia folosită în raport cu fenomenul de xenofobie, în special.

Proiectul de lege urmează a fi examinat și în a doua lectură.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button