fbpx

La ce sumă se ridică amenzile pentru purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” și câte au fost achitate

Amenzile aplicate pentru purtarea nesancționată a panglicii bicolore „Sfântul Gheorghe” pe 9 mai se ridică la aproape 600.000 de lei, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, din care circa 112.000 au fost achitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Aproximativ 340 de persoane au fost stabilite deja că au încălcat legea. Dintre acestea, circa 220 au fost identificate. Au mai rămas peste 100 pentru a fi identificate. Colegii mei folosesc un soft de recunoaștere facială”, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, pentru anticoruptie.md.

În cazul deputaților care au violat legea, Cernăuțeanu a precizat că nu mai este necesară ridicarea imunității parlamentare.

„După ce procuratura a făcut o scrisoare de restituire prin care mi-a comunicat că nu este necesară ridicarea imunității, au fost inițiate procedurile contravenționale de către poliție. Astfel, au fost citați toți deputații pentru întocmirea proceselor contravenționale”, a menționat șeful IGP.

Pe 11 mai, au fost prezentate Procuraturii Generale 17 procese-verbale deschise în cazurile deputaților care au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, în timpul manifestărilor dedicate „Zilei Victoriei” sărbătorită pe 9 mai.

„Aplicarea amenzii se aplică doar după ridicarea imunității”, a precizat Cernăuțeanu, relevând că parlamentarii care au purtat panglica bicoloră riscă amendă în valoare de 9.000 de lei.

Pe 20 aprilie, Legislativul a adoptat legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.

Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.

Articole asemănătoare

Back to top button