fbpx

Judecătorii și procurorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO vor plăti prejudiciile provocate

Parlamentul instituie dreptul de regres al statului împotriva judecătorilor ale căror acțiuni sau inacțiuni au contribuit la condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). În ședința de astăzi, deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform documentului, judecătorii vor purta răspundere materială proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de Moldova. Magistrații urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lor sau a fost constatată intenția, fie neglijența gravă, în cadrul unei proceduri disciplinare.

Totodată, inițiativa prevede și sancționarea procurorilor. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a ofițerilor în cazul abaterilor disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de cinci ani de la data comiterii abaterii.

Așadar, pentru a implementa proiectul urmează a fi introduse modificări în Legea cu privire la statutul judecătorului, Codul civil, Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, Legea cu privire la agentul guvernamental și Legea cu privire la Procuratură.

Proiectul a fost votat în lectura a doua după ce Comisia juridică, numiri și imunități l-a examinat și l-a propus spre dezbateri în plen. Potrivit informațiilor, în 2019 Republica Moldova a fost pe locul cinci în topul țărilor împotriva cărora Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 441 de hotărâri.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button