fbpx

Judecătorii Curții Constituționale vor primi un salariu aproape dublu. Argumentele guvernanților

Cei cinci judecători ai Curții Constituționale vor primi salarii lunare semnificativ mai mari, datorită schimbărilor în politica bugetar fiscală, cât și în Legea Bugetului, aprobate recent de Parlament. Potrivit calculelor făcute de fostul premier al țării, Ion Chicu, leafa magistraților CC se ridică de la 44.735 la aproape 82.000. Deputatul PAS, Olesea Stamate, a explicat pentru agora.md aceste majorări, menționând că „independența țării trebuie asigurată și cu o remunerație decentă”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printr-un amendament la Politica bugetar-fiscală, semnat de deputații PAS, Igor Grosu, Olesea Stamate și Veronica Roșca, pentru judecătorii Curții Constituționale se majorează sporul specific la 100%. În traducere, asta înseamnă un venit lunar mai mare. În motivația parlamentarilor se arată că magistrații CC din alte țări câștigă mult mai bine, iar ai noștri prea prost. Pe lângă asta și volumul de muncă al membrilor CC a crescut de cinci ori în ultimii șapte ani, scrie sursa citată.

Ca majorările de salarii să fie cu adevărat semnificative, au fost operate modificări și într-un alt document important. S-a umblat la articolul 10 din Legea Bugetului. Așadar, prin votul în lectură finală din data de 6 decembrie 2021, s-a decis creșterea valorii de referință pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar de la 1800 de lei la 3000 de lei, anume pentru judecătorii constituționali.

Deputata PAS, Olesea Stamate a explicat ce a stat în spatele acestei decizii: „Curtea Constituțională e fundamentul apărării democrației în orice stat și nu e o țară în Europa care să își permită să achite asemenea salarii mici cum achita Moldova.

În România, un judecător CC primește 6.000 euro pe lună. Nu ne permitem să le achităm salarii egale, însă considerăm că asigurarea independenței trebuie asigurată și cu o remunerare decentă a judecătorilor constituționali și indiscutabil suntem de părerea că salariile în întreg sectorul public trebuie majorate, dar bugetul nu permite majorarea considerabilă. Vom merge cu majorarea salariilor treptat, dar impactul bugetar pentru șase judecători e unul minim, dar important.”

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a criticat amendamentele, prezentând și niște calcule, într-o postare pe telegram.

„Cum se explică toate aceste cadouri ale PAS față de judecătorii Curții Constituționale?  Așa-i că majorarea salariului deputaților cu 1.394 lei pe lună ne pare „bătaie de joc” în raport cu slugile poporului? Maia Sandu, salariul profesorului l-ați majorat cu 316 lei.  Pe cel al medicului – cu zero lei. Pe cel al Liubei Șova – cu 37 mii lei pe lună”, a scris Chicu, indignat, pe internet.

Atât politica bugetar fiscală, cât și Legea Bugetului au fost votate Parlament în lectură finală.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button